Overslaan en naar de inhoud gaan

Simone van der Vlugt – Nachtblauw

Na de dood van haar man wordt Catrijn huishoudster bij de familie Van Nulandt. Het bevalt haar daar prima. Het werk is goed te doen en ze ondersteunt de vrouw des huizes tijdens haar schilderlessen. Maar helaas wordt Catrijn achtervolgd door haar verleden. Ze kan niet bij de Van Nulandts blijven. Gelukkig kan ze terecht bij Evert van Nulandt in Delft. Hij heeft een plateelfabriek, waar ze aan de slag kan. Ze krijgt hier de kans om haar schildertalent verder te ontwikkelen.

Dan breken er woelige tijden aan. Catrijn overleeft in 1654 maar net de Delftse donderslag die de binnenstad in puin legt. Dat brengt Catrijn voor een levensbepalende keuze. Kiest ze voor haar hart en wacht ze op haar grote liefde die de zee opgaat? Of kiest ze met haar hoofd voor de man die haar zekerheid kan bieden?

Simon van der Vlugt heeft met ‘Nachtblauw’ een leuk, leerzaam en interessant boek geschreven. De auteur heeft een prettige en levendige schrijfstijl, waardoor het verhaal vlot leest. Je waant je helemaal in de 17e eeuw in Delft. Je ziet de huizen, de wegen en de personen zo voor je. Heerlijk als een auteur dat voor elkaar krijgt.

Het boek had ik binnen twee dagen al uit; zo boeiend vond ik het. Naarmate ik het einde van het verhaal naderde, vond ik het haast jammer dat ik het boek bijna uit had. Ik ben een groot fan van de thrillers van Van der Vlugt, maar dat geldt ook voor haar historische romans. Ze laat zien dat ze goed en uitgebreid onderzoek heeft gedaan. Dat merk je tijdens het lezen van het verhaal en dat wordt nog eens benadrukt in het interessante nawoord. Dat nawoord voegt trouwens echt iets toe aan het boek.

Van der Vlugt heeft met ‘Nachtblauw’ wederom een sterke historische thriller geschreven. Tot nu toe was ‘De lege stad’ mijn favoriete historische boek van haar, maar dat boek krijgt concurrentie van dit nieuwste boek.

Auteur: Simone van der Vlugt
Titel: Nachtblauw
Genre: Historische roman
Aantal pagina's: 304
Uitgeverij: Ambo|Anthos
ISBN: 9789026332067