Overslaan en naar de inhoud gaan

Simone van der Vlugt – Schilderslief

Op een julidag in 1650 wordt Geertje Dircx door het vroedschap van Amsterdam aangehouden, in een koets getrokken en voor twaalf jaar opgesloten in het spinhuis van Gouda. Van een proces is geen sprake: ze wordt monddood gemaakt. Haar geliefde Rembrandt van Rijn heeft daartoe opdracht gegeven. Vanuit het spinhuis blikt Geertje Dircx terug op haar leven.

Het verhaal van ‘Schilderslief’ begint meteen boeiend. Geertje Dircx wordt opgepakt en voor vele jaren opgesloten in een tuchthuis. Zij weet meteen wie erachter zit en als lezer ben je meteen benieuwd hoe zij dat weet en wat daaraan vooraf is gegaan. Dat krijg je in de rest van het verhaal uitgebreid te weten. Simone van der Vlugt beschrijft op een interessante manier het levensverhaal van Dircx zoals zij dat heeft weten te achterhalen.

‘Schilderslief’ boeit van de eerste tot de laatste bladzijde. Je krijgt een goed beeld van het leven in die tijd en je ontdekt hoe Geertje bij Rembrandt van Rijn in dienst is gekomen en welke verstrekkende gevolgen dat uiteindelijk heeft. Het is heel boeiend om over dit relatief onbekende stukje geschiedenis rondom Van Rijn te lezen. Zoals Van der Vlugt zelf zei: “Het valt me op dat in het herdenkingsjaar van Rembrandt zijn liefdesrelatie en conflict met Geertje Dircx nergens ter sprake komen. Alsof men het daar liever niet over heeft, omdat het een heel ander licht op Rembrandt werpt. Maar ik vind het vooral belangrijk dat er eerherstel voor Geertje komt.” (bron: www.amboanthos.nl/boek/schilderslief.

Met ‘Schilderslief’ laat de auteur wederom zien dat ze goede en interessante historische romans kan schrijven. Dat blijkt ook uit de artikelen die na het verhaal te lezen zijn, waarin ze onder meer over haar onderzoek vertelt en enkele historische documenten laat zien. Aanrader om te lezen! Zeker als je graag historische romans leest.

Auteur: Simone van der Vlugt
Titel: Schilderslief
Genre: (Historische) roman
Aantal pagina's: 320
Uitgeverij: Ambo|Anthos
ISBN: 9789026346194