Overslaan en naar de inhoud gaan

Sir Arthur Conan Doyle – Sherlock: Een studie in rood

Legerarts John Watson is naarstig op zoek naar een nieuwe woning in Londen. Een bekende van hem kent iemand die een huisgenoot zoekt. Hij stelt Watson aan diegene Sherlock Holmes - voor. De heren besluiten samen hun intrek te nemen aan Baker Street 221 B, nadat Holmes een aantal “regeltjes” heeft uitgelegd.

Langzaamaan leert Watson Holmes beter kennen en vindt hij het indrukwekkend hoe Holmes informatie over mensen weet zonder ook maar hen gesproken te hebben. Holmes blijkt zelfs de politie te kunnen helpen, samen met Watson. De politie weet zich bijna geen raad met een moordzaak waarbij de letters RACHE op de muur geschreven stonden. De beide heren proberen uit te vinden wat er voorafgaand aan de moord is gebeurd.

‘Sherlock: Een studie in rood’ begint met een voorwoord van Sherlock-regisseur Steven Moffat. Vervolgens start het verhaal waarin je leest hoe John Watson en Sherlock Holmes elkaar leren kennen. Sir Arthur Conan Doyle schrijft het verhaal vanuit Watson.

In het begin is het even wennen aan het boek. Je hebt wat tijd nodig om goed in het verhaal te komen. Dat komt gedeeltelijk omdat je al het een en ander over Sherlock en Holmes weet, via (strip)boeken of televisieprogramma’s. Daardoor zal het boek voor de meeste lezers met herhaling beginnen. Als je daar echter doorheen bent, begint een boeiend en spannend verhaal.

Holmes is en blijft een interessant personage. Hij lijkt uniek in zijn soort te zijn en dat maakt het extra interessant om over hem te lezen. Doyle zet hem op een prachtige manier neer. Zonder Watson zou Sherlocks leven er waarschijnlijk heel anders uitgezien hebben. Maar of hij dat altijd beseft…?!

Naar mijn verwachting zullen Sherlock-fans (en mensen die van spannende boeken houden) genieten van dit eerste deel ‘Sherlock: Een studie in rood’.

Auteur: Sir Arthur Conan Doyle
Titel: Sherlock: Een studie in rood
Genre: Thriller
Aantal pagina's: 219
Uitgeverij: De Boekerij
ISBN: 9789022571224