Overslaan en naar de inhoud gaan

Susan Muskee – Toegift

Het leven van Roos lijkt voor de verandering eens niet alleen letterlijk maar ook figuurlijk over rozen te gaan: ze is dolgelukkig met haar grote liefde, haar uitvaartonderneming loopt goed en ze is zelfs op zoek naar extra personeel.

Als ze wordt gevraagd om de uitvaart te verzorgen van de wereldberoemde popster Jenny Jones, staat haar wereld even stil: Jenny is een oud-studiegenootje van Roos, wiens leven door een noodlottig ongeval abrupt ten einde is gekomen. Maar hoe meer Roos regelt, hoe vreemder alles wordt. Ze mag het lichaam niet zien, moet alles zo snel mogelijk afhandelen en wordt door Jenny’s manager TJ afgesnauwd alsof ze een hond is. Hier zit een luchtje aan, en het is niet het parfum dat Jenny vlak voor haar dood uitbracht…

‘Toegift’ is het tweede deel uit de Zand erover-trilogie, waarin uitvaartverzorger Roos van Vlierden centraal staat. Het is overigens wel verstandiger om de drie delen “op de juiste volgorde” te lezen voor de volledigheid van het verhaal.

Het verhaal van ‘Toegift’ gaat verder waar het vorige deel is geëindigd. Je bent als lezer in eerste instantie erg nieuwsgierig naar hét gesprek tussen Roos en haar vader over het grote geheim. Wat dit grote geheim is, kun je in het tweede boek lezen. Dit gesprek krijgt een andere wending dan je in eerste instantie zou verwachten. Leuk gekozen door Susan Muskee.

De auteur weet haar lezers wederom van het begin tot het einde te boeien. De balans tussen Roos’ privé- en werkleven is goed binnen het verhaal. Je leert Roos en de andere personages nog wat beter kennen en je leert weer wat nieuwe zaken over de uitvaartwereld. Interessant om te zien hoe de auteur zich erin verdiept heeft.

Muskee heeft er in het derde deel voor gekozen om nog wat meer prijs te geven over Jurre en zijn zus Fien. Die zus is al eens voorbij gekomen in de eerdere delen, maar ze heeft nu een wat grotere rol. Leuk om meer over haar te weten te komen… ook al oogt ze vooral als een verwend nest. Maar wellicht stel je je mening nog wel bij als je het boek uithebt.

‘Toegift’ vormt in ieder geval een mooie en passende afsluiting van de Zand erover-trilogie. Muskee heeft een hele fijne reeks geschreven, waarin humor en serieuze zaken elkaar mooi afwisselen en waarin de personages de mogelijkheid krijgen om te groeien. Het is een serie waarin je door wil blijven lezen, dus het is heel fijn dat alle delen beschikbaar zijn.

Auteur: Susan Muskee
Titel: Toegift
Serie: Zand erover
Genre: Roman
Aantal pagina's: 201
Uitgeverij: Kobo Original
ISBN: 9781774533369