Overslaan en naar de inhoud gaan

Suzanne Peters – Daar zijn vrienden voor

Dionne en Emma kennen elkaar al sinds de basisschool en zijn sindsdien beste vriendinnen. Dionne is inmiddels gelukkig getrouwd met Frank en samen hebben ze een dochter Roxanne. Emma is nog vrijgezel, maar wel hard op zoek naar de juiste man.

De vriendinnen zien elkaar nog regelmatig en praten graag met elkaar bij onder het genot van een wijntje. Hun grootste geheimen verzwijgen ze voor elkaar. Dionne is bang dat haar huwelijk zal stuklopen en Emma is tot op haar oren verliefd op haar getrouwde baas. Ze benijden elkaars leven, maar is het gras aan de overkant wel echt groener?

Na mijn eerste kennismaking met Suzanne Peters door middel van ’Getekend’ was ik erg benieuwd naar andere boeken van deze auteur. Toen ik een oproepje zag om haar nieuwste boek ‘Daar zijn vrienden voor’ te lezen voor het in de winkel lag, meldde ik me meteen aan.

In ‘Daar zijn vrienden voor’ lees je het verhaal van Dionne en Emma. Beide personages komen aan het woord, waardoor ze allebei goed leert kennen. De onzekere Dionne is getrouwd en moeder van de 12-jarige Roxanne. De stoere Emma is (happy) single en heeft een goede baan. Twee tegenpolen die beste vriendinnen zijn. Dat heeft de auteur leuk gekozen. Ze laat daarmee zien dat vriendinnen verschillend kunnen zijn zonder dat dat ontzettend botst in de vriendschap.

Peters laat verschillende (maatschappelijke) onderwerpen de revue passeren, waaronder een verliefdheid op een getrouwde baas, een ongelukkig huwelijk en pesten. Wat mij betreft, had de auteur het allemaal wat meer mogen uitwerken. Dat geldt met name voor het pesten. Het past prima in het verhaal erbij, maar het wordt richting het einde van het boek iets te snel afgehandeld. Daar had meer ingezeten. Het is wel heel goed dat de auteur dit soort onderwerpen in haar boek gebruikt.

‘Daar zijn vrienden voor’ komt wat langzaam op gang. Dat komt onder andere omdat je de personages en hun situaties eerst moet leren kennen. Wat Peters goed voor elkaar krijgt, is dat Dionne en Emma echte personen lijken. Daarmee bedoel ik dat je ze af en toe een schop onder hun kont wil geven om ze in actie te laten komen of om ze juist voor zichzelf te beschermen. Al met al zorgt deze nieuwste roman van Peters voor een aantal prima leesuurtjes.

Auteur: Suzanne Peters
Titel: Daar zijn vrienden voor
Genre: Roman
Aantal pagina's: 233
Uitgeverij: Ellessy
ISBN: 9789086603176