Overslaan en naar de inhoud gaan

Svea Ersson – Alleen Eva

Eva is 32 jaar, gelukkig getrouwd met Frank en stiefmoeder van de pubers Samantha en Reinout. Haar leven lijkt perfect en zorgeloos te zijn. Maar dan ontvangt ze een eerste dreigbrief die haar doet denken aan gebeurtenissen uit haar verleden. Vervolgens gebeurt het ene nare na het andere met als dieptepunt dat haar hoogbejaarde buurvrouw bij een brand omkomt.

Eva staat vermeld in de erfenis van haar buurvrouw. Ze erft het zomerhuis in Zweden. Omdat Eva op zoek is naar rust en weg wil van de dreigbrieven, besluit ze naar Zweden te gaan. Maar ook daar vindt ze niet de rust waar ze naar op zoek is. Het zomerhuis is vervallen, ze wordt lastiggevallen door de plaatselijke jeugd, ze ontvangt nog steeds dreigbrieven en… ze krijgt hulp van een razendknappe jongen aan wie ze maar moeilijk weerstand kan bieden. Hoe loopt dit af?

‘Alleen Eva’ is het debuut van Svea Ersson en wat voor een debuut! De auteur heeft een boeiende psychologische thriller geschreven, die vanaf de eerste hoofdstukken boeit. Als lezer raak je geïntrigeerd door Eva. Wat is er met haar in het verleden gebeurd? En wat heeft zij te maken met de nare gebeurtenissen uit de toekomst? Wat is eigenlijk haar precieze relatie met haar man Frank?

Het verhaal wordt vanuit de ik-persoon Eva verteld. Je ontdekt hierdoor vrij snel welke traumatische gebeurtenissen ze in het verleden heeft gehad en wat dit voor haar heeft betekend. Op het eerste gezicht lijkt ze gelukkig totdat ze in Zweden Tommie ontmoet. Dan ontdekt ze pas voor het eerst wat échte liefde betekent. Tussen de hoofdstukken door staan er af en toe schuingedrukte passages. Op een gegeven moment denk je wel door te hebben wie dit is, maar pas tegen het einde van het boek krijg je daar zekerheid over.

De auteur werkt op een interessante manier naar de ontknoping toe, die grotendeels verrassend is. Je vragen worden beantwoord en het verhaal is compleet. De epiloog had wat mij betreft weggelaten mogen worden. Die voegt weinig toe aan de rest van het boek. ‘Alleen Eva’ is een goede kennismaking met Ersson en maakt je nieuwsgierig naar haar andere boeken.

Auteur: Svea Ersson
Titel: Alleen Eva
Genre: Thriller
Aantal pagina's: 319
Uitgeverij: De Crime Compagnie
ISBN: 9789461091857