Tag: Reader problems
Op internet kwam ik weer eens een leuke tag tegen. Deze gaat over problemen die je tijdens het lezen tegen kunt komen. Neem ‘m gerust over als je wilt…
1. Je hebt 20.000 boeken op je TBR. Hoe beslis je welk boek je gaat lezen?
Meestal is dat afhankelijk of ik nog recensieboeken of boeken uit de bibliotheek heb liggen. Die geef ik voorrang op boeken uit mijn eigen bezit. En als er een nieuw boek uit is van een favoriete auteur lees ik die meestal meteen als -ie uit is.
2. Je bent halverwege door een boek en je vind het echt niks. Stop je of ga je door?
Als ik er echt helemaal niets aan vind, stop ik met lezen. Aangezien er nog zoveel boeken zijn die ik graag wil lezen, begin ik dan liever in een ander boek dan dat ik verder ga in een boek waar ik niets aan vind. Recensieboeken lees ik altijd wel uit, aangezien ik daarover een recensie moet schrijven en dat kun je het beste als je het hele boek gelezen hebt. Het komt overigens niet vaak voor dat ik een boek niet uitlees.
3. Het einde van het jaar komt er aan en je loopt enorm achter met een reading challenge. Probeer je je achterstand in te halen?
Dat zou ik denk ik niet proberen. Ik vind het leuk om mezelf elk jaar een leesuitdaging te geven, maar ik probeer wel een realistisch doel voor mezelf te stellen. Vaak begin ik met een relatief laag aantal, zodat ik het door het jaar heen kan bijstellen naar boven. Lezen is een hobby en moet wel leuk blijven. Vorig jaar wilde ik één boek per week lezen (= 53 boeken) en omgerekend heb ik er uiteindelijk gemiddeld drie per week gelezen (= 159 boeken). Ook voor dit jaar begin ik weer met het doel één boek per week lezen (= 52 boeken).
4. De covers van een serie die je geweldig vindt, matchen niet. Hoe ga je hiermee om?
Dat vind ik niet erg. Ik ben bijvoorbeeld op een gegeven moment de Harry Potter-serie ook in het Engels gaan lezen (en kopen). Van de eerste paar delen heb ik de zogenoemde kindereditiekaft; van de laatste delen de volwassen editie. Laatstgenoemde vind ik mooier en ik weet dat ik alle delen in die editie kan aanschaffen. Maar aangezien ik alle delen al heb gekocht, vind ik het toch zonde van het geld om de kinderkaften te vervangen voor de volwassen kaften.
5. Iedereen is compleet dol op een boek en jij vind het echt niks. Wat doe je?
Gewoon eerlijk mijn mening verkondigen wat ik van dat boek vind. Ik weet dat een heleboel mensen ‘Tirza’ van Arnon Grunberg geweldig vinden. Ik ben tot drie keer toe aan dat boek begonnen, maar ik heb het nog steeds niet uitgelezen. Ik ben ook niet meer van plan om dat boek nog een keer te gaan lezen. Zoveel verschillende mensen, zoveel verschillende meningen…
6. Je leest publiekelijk een boek en je moet bijna huilen. Hoe ga je ermee om?
Daar zou ik geen problemen mee hebben. Het is toch prachtig om te zien als een boek je raakt. Soms zijn verhalen zo mooi dat je daar gewoon een traantje bij wegpinkt of dat je een brok in je keel krijgt. Dat had ik bijvoorbeeld bij ’Ooit zal ik je weer zien’ van Ellen Lina.
7. Een vervolg van een boek dat je fantastisch vindt, komt uit. Maar je bent veel vergeten van het vorige boek. Herlees je het of ga je gewoon verder in de hoop dat het wel weer terugkomt?
Ik lees gewoon meteen het vervolg. Vaak komen delen van het vorige boek weer terug als je het vervolg leest. Soms geeft de auteur hier en daar nog informatie uit het vorige deel.
8. Je wilt niet dat iemand je boeken leent. Hoe leg je dat aan mensen uit wanneer ze vragen of ze een boek mogen lenen?
Ik heb er helemaal geen problemen mee om mijn boeken uit te lenen, zolang ik ze maar weer netjes terug krijg. Ik ben zuinig op mijn boeken; ezelsoren zul je bijvoorbeeld niet terugvinden. Dat weet mijn omgeving ook. Tot nu toe heb ik mijn boeken ook altijd netjes teruggekregen. Het is toch leuk om je liefde voor lezen met anderen te delen?!
9. Je hebt de afgelopen maand vijf boeken opgepakt en weer weggelegd. Hoe kom je over je leesdip?
Gelukkig heb ik niet vaak last van een leesdip, maar als het wel zo is helpt het bij mij om een boek te herlezen dat ik helemaal geweldig vond. De Harry Potter-reeks is altijd succesvol. Of een boek van Chantal van Gastel, vooral de Zwaar-serie.
Er zijn zó veel boeken die uitkomen die je heel erg graag wilt lezen. Hoeveel koop je er?
Sinds ik zonder werk zit, zijn dat er een stuk minder dan toen ik nog werkte. Alhoewel mijn man waarschijnlijk nog wel vindt dat ik veel boeken koop. Van bepaalde auteurs heb ik al het uitgebrachte werk in bezit (vaak als papieren exemplaar) en van hen koop ik nog steeds alles. Denk hierbij aan Loes den Hollander, Linda Jansma, J.D. Robb, Chantal van Gastel en Carry Slee. Ik leen ook veel boeken bij de bibliotheek en ik krijg regelmatig recensie-exemplaren binnen. Dat scheelt een hoop kosten ;-). Mijn boekenkasten blijven in ieder geval goedgevuld!
11. Hoelang blijven boeken die je net gekocht hebt in je boekenkast staan?
Soms té lang… Ik ga wel eens naar een boekenmarkt of het Boekenfestijn, en daar koop ik dan vaak meerdere boeken. Het komt regelmatig voor dat boeken die daar vandaan komen, blijven liggen omdat ik dan een recensieboek of een bibliotheekboek eerst lees. Ik probeer boeken niet te lang ongelezen te laten liggen, maar soms…
- Login om te reageren