Overslaan en naar de inhoud gaan

Tamara Haagmans – De vlam in de pan

Noortje woont met haar zeven broers in een groot landhuis net buiten Lang en Gelukkig Land, het amusementspark waar ze een baan heeft weten te bemachtigen, godzijdank met goedkeuring van haar strenge ouders. Ze wordt dag en nacht in de gaten gehouden en mag nergens naartoe zonder gezelschap van een van haar oudere broers.

Wanneer ze op het park al snel een knappe prinses genaamd Jenna ontmoet, weet ze niet wat ze moet doen: Noortjes ouders weten niet dat ze op vrouwen valt en zullen haar bovendien nooit toestaan haar vrije tijd met Jenna door te brengen. Noortje moet samen met haar nieuwe prinses een manier vinden om zichzelf te bevrijden uit haar gouden kooi. Zullen haar ouders het ooit begrijpen?

‘De vlam in de pan’ is het derde deel van de Sprookjes bestaan-trilogie. Naast dit derde deel kun je ook ‘De mooiste van het land’ en ’Als een lopend vuurtje’ lezen.

Na twee delen waarin het vrouwelijk hoofdpersonage haar prins op het witte paard vond, is het in het derde boek de beurt aan Noortje om haar prinses op het witte paard te vinden. Mooi hoe Tamara Haagmans hiervoor gekozen heeft. Ook hoe ze laat zien hoe verstikkend het leven van Noortje regelmatig is. Dat zorgt er aan de ene kant voor dat je ontzettend met het hoofdpersonage meeleeft, maar aan de andere kant krijg je soms niet veel hoogte van haar. Het is natuurlijk een kort verhaal, waarin je niet al te uitgebreid op zaken in kan gaan. Noortje was wel het hoofdpersonage waar ik het minste mee had. Ze houdt één en ander geheim voor haar ouders… en dan vind er binnen ‘De vlam in de pan’ iets plaats en ineens verlopen bepaalde zaken anders. Dit klinkt vaag, maar ik wil geen spoilers weggeven.

Het verhaal van ‘De vlam in de pan’ past uitstekend binnen de Sprookjes bestaan-serie en het is mooi dat Haagmans wederom een maatschappelijk thema aankaart, maar voor mij was dit het minste deel uit de serie omdat ik minder met dit hoofdpersonage had dan met de andere twee. Je leest dit verhaal overigens heerlijk snel uit en je vindt het jammer dat je afscheid moet nemen van Lang en Gelukkig Land.

Auteur: Tamara Haagmans
Titel: De vlam in de pan
Serie: Sprookjes bestaan
Genre: Roman
Aantal pagina's: 63
Uitgeverij: Luitingh-Sijthoff
ISBN: 9789021030661