Overslaan en naar de inhoud gaan

Tim Noakes, Sally-Ann Creed en Jonno Proudfoot – De Real Meal Revolutie

Een wetenschapper, een voedingsdeskundige en een chef-kok leggen uit hoe we weer kunnen gaan eten wat goed voor ons is, namelijk vetrijk, koolhydraatarm en suikervrij. Zij vertellen dat je geen voorverpakte troep moet eten, maar juist veel groenten, vlees, vis, kaas, noten en vet. Vet is lekker én geeft je langdurig energie. Zij noemen deze manier van eten banting.

‘De Real Meal Revolutie’ legt uitgebreid uit wat banting betekent, hoe je er het beste mee kunt beginnen en een aantal praktische tips. Ook hebben de auteurs drie lijstjes gemaakt: de groene, de oranje en de rode. Groen is goed (zoals alle groene bladgroenten); oranje mag gematigd (zoals 1/3 appel met schil); rood is slecht (zoals brood en halfvolle melk). Als je eenmaal aan banting begonnen bent, krijg je een gezonder en energieker leven door gewoon weer écht te eten.

Uitgeverij Atlas Contact stuurde een mail rond over ‘De Real Meal Revolutie’ en stelde de vraag wie er een maand lang volgens dit principe wilde leven. Daar was ik wel benieuwd naar. Wie wil er nu niet gezond en energiek zijn en meteen wat kilo’s afvallen?! Op 7 maart startte de uitdaging voor 200 mensen. Inmiddels heb ik al een aantal recepten uitgeprobeerd, maar ben ik tot de ontdekking gekomen dat het niet echt mijn manier van eten is. Alhoewel bijvoorbeeld de portobello's met walnotenboter en crème fraîche een blijvertje zijn.

De auteurs – Tim Noakes, Sally-Ann Creed en Jonno Proudfoot – leggen in hun boek duidelijk uit wat het principe inhoudt. Na de theorie volgen een groot aantal recepten: basisrecepten, ontbijt, diner en bijgerechten & salades. De recepten zijn prima te volgen. Voor iemand zoals ik die van een gemakkelijk ontbijt houd en verder niet zoveel om koken geeft, was het best een uitdaging.

Sommige zaken die de auteurs noemen, zijn open deuren. Natuurlijk weet iedereen dat fastfood en frisdranken niet goed voor je zijn, maar soms is het wel lekker om dat eens te nuttigen. Maar andere zaken waren nieuw voor mij, vooral over het eten van fruit. Een van de basisregels is dat je de eerste zes weken geen fruit mag eten. Daar stond ik niet helemaal achter. Datzelfde geldt voor het eten van brood. Ik merkte dat ik een boterham met kaas (én komkommer) toch graag bleef eten bij de lunch.

Al met al geven Noakes, Creed en Proudfoot een hoop handreikingen voor een gezonder en energieker leven. Ik denk dat iedereen voor zichzelf uit kan maken wat hij/zij hiervan wil gaan gebruiken en wat niet. Het kan sowieso geen kwaad om eens kritisch naar je voedselgedrag te kijken en te ontdekken wat er eventueel veranderd kan worden.

Auteurs: Tim Noakes, Sally-Ann Creed en Jonno Proudfoot
Titel: De Real Meal Revolutie
Genre: Non-fictie
Aantal pagina's: 304
Uitgeverij: Atlas Contact
ISBN: 9789045031118