Overslaan en naar de inhoud gaan

Tineke Beishuizen – Schaduwtuin

Wat hebben een excentrieke illustratrice, de kleindochter van een bekende strafpleiter, een ambitieuze televisiepresentatrice en een gewetenloos gangsterliefje met elkaar gemeen? Of hebben ze juist helemaal niets met elkaar te maken?

Wat in ieder geval wel duidelijk is, is dat er met alle vier iets aan de hand is. De illustratrice wordt dood onderaan de trap van haar (afgelegen) landhuis gevonden. De kleindochter wordt ontvoerd en op verschrikkelijke wijze mishandeld. De tv-presentatrice heeft bijna alles over om hoge kijkcijfers te hebben bij haar dagelijkse roddelprogramma. En het gangsterliefje doet er alles aan om zelf eens een grote slag te slaan. Kan dit allemaal wel goed aflopen?

‘Schaduwtuin’ leest in eerste instantie vooral als een roman. Carien treft haar goede vriendin Simone dood aan in haar huis. Ze heeft ooit met haar afgesproken dat als ze zou overlijden dat Carien de nalatenschap zou regelen. Deze verhaallijn vormt de rode draad door het boek. Carien mist haar vriendin en vindt het soms lastig om de persoonlijke spullen te moeten opruimen.

Tussendoor gaat het over de ontvoering van Merel, de kleindochter van strafpleiter Blaauw. Dat is meteen de spannende verhaallijn uit het boek. Je leest hoe de opa, moeder en stiefvader van Merel ermee omgaan. Sommigen gaan er wat nonchalanter mee om dan anderen. Dat maakt je nieuwsgierig naar de achtergronden van de verschillende personages. Helaas is het boek te dun om iedereen goed uit te diepen. Wat mij betreft, had ‘Schaduwtuin’ wat dikker mogen zijn met wat meer diepgang.

Het boeiende aan dit boek is dat Tineke Beishuizen het qua personages bijvoorbeeld wel voor elkaar krijgt dat je een hekel krijgt aan tv-presentatrice Natasha Currie. Zij heeft er werkelijk alles voor over om haar roddelprogramma met informatie te vullen. In mijn ogen gaat ze daarin soms te ver. Maar de manier waarop Beishuizen dit karakter beschrijft, vind ik wel zeer geloofwaardig.

Op een gegeven moment krijg je als lezer meer informatie over de daders achter de ontvoering. Toch haalt dat niet alle spanning uit het verhaal. Je blijft namelijk geïnteresseerd naar de afloop van het hele gebeuren. Al met al is ‘Schaduwtuin’ een heerlijk boek om lekker even tussendoor te lezen.

Auteur: Tineke Beishuizen
Titel: Schaduwtuin
Genre: Thriller
Aantal pagina's: 205
Uitgeverij: Arbeiderspers
ISBN: 9789029571241