Overslaan en naar de inhoud gaan

Tommy Wieringa – Een mooie jonge vrouw (Boekenweekgeschenk 2014)

Edward is in de veertig als hij Ruth ontmoet. Zij is op dat moment achter in de twintig. Ze worden verliefd op elkaar. Ruth betekent voor Edward een overwinning op de tijd; zij maakt hem jonger. Of maakt hij haar juist ouder?! Het lukt Edward namelijk niet om zijn ouderdom en verval tegen te gaan. Hoe graag hij dat ook zou willen… Houdt de relatie tussen Ruth en Edward stand?

‘Een mooie jonge vrouw’ is dit jaar het Boekenweekgeschenk. Tommy Wieringa – bekend van onder andere 'Joe Speedboot’ en ‘Dit zijn de namen’ – is de auteur van dit geschenk. Ondanks zijn vele beroemde boeken ben ik niet heel bekend met deze auteur. Op de middelbare school ben ik ooit in ‘Joe Speedboot’ begonnen, maar ik vond het een lastig boek om te lezen en heb het nooit uitgelezen. Daarna heb ik nooit meer iets van deze auteur gelezen. Tot nu dan.

De auteur begint het verhaal op een luchtige manier waarin Edward en Ruth aan hun gasten vertellen hoe ze elkaar ontmoet hebben. Dat zorgt voor een vermakelijk begin. Toch kostte het me moeite om goed in het verhaal van ‘Een mooie jonge vrouw’ te komen. Aangezien een Boekenweekgeschenk maar een klein aantal bladzijdes heeft, is het prettig als het verhaal je meteen pakt. Dat duurde nu helaas wat langer.

Pas halverwege het verhaal lees je steeds meer over de innerlijke strijd van Edward tegen de ouderdom. Hij wil zo graag jong blijven, zowel lichamelijk als geestelijk. Hij heeft er vrijwel alles voor over om dat voor elkaar te krijgen. Maar of dat nu mogelijk is…? Deze strijd is op een boeiende en mooie manier beschreven door Wieringa. De auteur laat Edward hierover hardop nadenken, waardoor je als lezer toch steeds meer begrip voor de hoofdpersoon op kunt brengen.

Auteur: Tommy Wieringa
Titel: Een mooie jonge vrouw
Genre: Roman
Aantal pagina's: 94
Uitgeverij: De Bezige Bij
ISBN: 9789059652347