Overslaan en naar de inhoud gaan

Top 3 favoriete boeken allertijden

Een tijdje geleden vroeg iemand mij op Instagram wat mijn top 3 aan absolute favoriete boeken tot nu toe was. Een vraag waarbij je haast onmogelijk een antwoord op kunt geven. Tegelijkertijd ook een hele interessante vraag. Ik lees sinds een aantal jaren gemiddeld drie boeken per week, dus ik heb inmiddels heel wat boeken gelezen. Het ene boek vond ik geweldig, het andere vond ik mooi. Ook waren er boeken die ik verschrikkelijk vond en boeken die mij niet zo lagen. Smaken verschillen nu eenmaal en dat is maar goed ook.

Een top 3 favorieten allertijden opstellen betekent dat je heel kritisch moet gaan kijken naar de boeken die je de afgelopen jaren hebt gelezen. Ik ben gaan zoeken tussen de boeken die ik gelezen heb sinds ik ben gaan recenseren, want daar heb ik tenslotte een heel archief aan recensies van. Ook heb ik gekeken in mijn boekenkasten wat daar allemaal in staat. En natuurlijk heb ik even gesnuffeld tussen de kinderboeken die op de slaapkamer van mijn zoontje staat. Ik blijf nu eenmaal ook fan van kinder- en jeugdboeken.

Mijn ultieme top 3 (tot nu toe)
Stel je me deze vraag volgende week, volgende maand of volgend jaar, dan krijg je misschien een hele andere top 3. Voor dit moment kies ik voor de volgende drie boeken (in alfabetische volgorde op voornaam van auteur):

Becky Albertalli – De voordelen van onbeantwoorde liefde
De auteur Becky Albertalli ontdekte ik dankzij de hashtag #vraaghetboekblogger op Twitter. Daar was iemand zo enthousiast over deze auteur en het boek ’Simon vs de verwachtingen van de rest van de wereld’. Ik besloot dit boek te gaan lezen en ik was verkocht. Fijne schrijfstijl, interessante personages, mooi verhaal.
Inmiddels heb ik meerdere boeken van Albertalli gelezen en is ‘De voordelen van onbeantwoorde liefde’ mijn favoriet tot nu toe. Molly is zo’n lief personage dat je haar vanaf het eerste hoofdstuk in je hart sluit. Dit boek las ik in één keer uit en wilde ik het liefste nog een keer gaan lezen, omdat ik er zo van genoten heb. Heerlijk boek!

Evert Hartman – Oorlog zonder vrienden
Al vanaf de basisschool lees ik graag. Mijn moeder is dol op lezen en nam me regelmatig mee naar de bibliotheek. Wat vond ik het geweldig om daar boeken te mogen uitzoeken. Mijn moeder heeft haar liefde voor lezen goed aan me overgedragen.
‘Oorlog zonder vrienden’ las ik volgens mij voor het eerst in groep 8. We moesten toen een werkstuk over de Tweede Wereldoorlog maken en konden boeken over dit onderwerp lezen om er meer over te leren. Dit boek maakte veel indruk op me. De hoofdpersoon was een jong iemand, die door zijn ouders als het ware een bepaalde richting in werd gestuurd. Hij wist in eerste instantie niet beter. Het was erg indrukwekkend om het verhaal vanuit een NSB’er / Jeugdstormer te lezen. Het boek heb ik inmiddels meerdere malen gelezen en het blijft je stof tot nadenken geven. Inmiddels staat het in mijn boekenkast en wil ik het ons zoontje ook laten lezen als hij er de leeftijd voor heeft.

Loes den Hollander – Duivelspact
Een van mijn favoriete Nederlandse schrijvers is Loes den Hollander. Ik heb al haar boeken in mijn boekenkast staan (ze heeft een eigen plank…), ik heb meerdere lezingen van haar bijgewoond en ze heeft bijna al mijn boeken gesigneerd. In 2016 sprak ik haar bij het Margriet Winter Festival, waar we het onder meer over haar toenmalige nieuwste boek ‘Duivelspact’ hadden. Ik vertelde dat ik dat haar beste boek tot dan vond… en dat vond ze zelf ook. Na dit boek zijn er nog meer sterke thrillers van Den Hollander verschenen, maar ‘Duivelspact’ blijft één van mijn favoriete thrillers. Dat komt omdat je als lezer geregeld op het verkeerde spoor wordt gezet, omdat alle personages interessant zijn en omdat het plot ontzettend goed is.

Welke drie boeken zouden jullie noemen als je een top 3 favoriete boeken allertijden moest noemen? Ik ben zeer benieuwd naar jullie boekentips.