Overslaan en naar de inhoud gaan

Tosca Menten – Siem Subliem en het ei van Jannes

De vader en moeder van Siem zijn eigenaar van de beroemde parfumfabriek Hemelse Neuzen. Ze zijn ervan overtuigd dat hun zoon Siem later directeur van de fabriek zal worden. Maar de natuur lijkt een foutje gemaakt te hebben. Terwijl zijn ouders grizzlybeerneuzen hebben, ruikt Siem nog minder dan de neus van een schoen.

Siem vindt de struisvogels van de buren op Landgoed Pierewaai trouwens veel leuker dan al die parfums. Als hij van de Pierewaaien hoort dat hij later struisvogeldirecteur mag worden, is hij door het dolle heen. Zijn ouders zijn daar minder blij mee. Vanaf het moment dat de struisvogelboerderij door ruimtepakken is bezocht, is het noodlot toegeslagen. Siem en zijn struisvogeltje Struis raken in de problemen. Als dat maar allemaal goed afloopt…

De titel ‘Siem Subliem en het ei van Jannes’ valt meteen op als je het boek in een boekhandel of bibliotheek zou zien liggen. Het roept meteen allerlei vragen bij je op. Dat wordt versterkt door de flaptekst op de achterkant van het boek. Wie is Siem? Wie is Jannes? Wat voor ei heeft Jannes? En wat gebeurt er allemaal op de struisvogelboerderij?

Tosca Menten, bekend van ‘Dummie de Mummie’, weet hoe ze een leuk en spannend kinderboek moet schrijven. Het begint al meteen met een aantal hoofdstukken 0 waarin de verschillende personages worden geïntroduceerd. Als lezer weet je daarna precies met wie je te maken hebt en wat hun bijzondere eigenschappen zijn.

Het verhaal van ‘Siem Subliem en het ei van Jannes’ leest vlot en heeft alles wat een goed kinderboek nodig heeft: spanning, avontuur en humor. De leuke afbeeldingen van Katrien Holland maken het verhaal helemaal af. Aan het einde van elk hoofdstuk geven twee struisvogels getekend door Holland een korte samenvatting. Heel leuk gedaan!

Menten heeft een heerlijk boek geschreven. Ideaal om voor te lezen aan (klein)kinderen of om zelf te lezen vanaf 8 jaar. Hopelijk volgen er meer boeken met Siem Subliem in de hoofdrol… en de kleine Struis erbij natuurlijk.

Auteur: Tosca Menten
Titel: Siem Subliem en het ei van Jannes
Genre: Kinderboek
Aantal pagina's: 188
Uitgeverij: Van Goor
ISBN: 9789000351688