Overslaan en naar de inhoud gaan

Tupla M. – Vrouwelijk naakt

Het is bijna Kerstmis. Philo Bolt verheugt zich op een gezellige kersttijd met haar man Benjamin en hun zoon Melle. Ook al hebben zij en Benjamin wat problemen. Ze wil er het beste voor maken voor Melle. Dan wordt ze gebeld. Een psychisch gestoorde man is in het museum waar zij als conservator werkt, binnengedrongen en heeft het schilderij ‘De Gratiën’ beschadigt… met een kruiskopschroevendraaier.

Samen met restaurator Riitta Kekkonen maakt Philo een experimenteel herstelplan. Na de jaarwisseling zal hiermee gestart worden. Riitta gaat namelijk eerst nog op vakantie naar haar geboorteland Finland. Na haar kerstvakantie keert Riitta echter niet terug. Ze wordt dood aangetroffen in de Finse sneeuw. Wat is daar gebeurd? En hoe moet het nu verder met de restauratie van ‘De Gratiën’?

Tupla M. is een pseudoniem van het schrijversduo Wendela de Vos en Atie Vogelenzang. Ik had al veel positiefs gehoord over dit duo, maar nog steeds niets van gelezen. Tijdens de Margriet Winterfair heb ik op aanraden van één van de medewerkers van De Crime Compagnie ‘Vrouwelijk naakt’ gekocht. En daar heb ik geen spijt van gekregen.

Het verhaal leest in het begin vooral als een roman en wordt verteld vanuit het ik-perspectief van Philo. Ze baalt van de vernieling van het schilderij, maar samen met Riitta komt ze met een goed herstelplan. Terwijl Riitta in Finland is, probeert Philo het beste te maken van de kerstdagen. Je merkt dat het niet goed gaat met haar huwelijk. Stukje bij beetje geven de auteurs hier informatie over. Dit gebeurt zeer zorgvuldig, waardoor je niet wilt stoppen met lezen. Je bent nieuwsgierig hoe alles in elkaar zit.

De spanning komt echt goed op gang als Riitta dood wordt aangetroffen in de sneeuw. Was het een ongeluk? Of is er iets anders aan de hand? Doordat Philo in Nederland zit, komt ze in eerste instantie niet veel te weten. Je voelt als lezer bijna de wanhoop die ze heeft. Ze kent geen Fins en ze heeft geen idee of en hoe ze onderzoek moet doen. Prachtig hoe de auteurs de gevoelens en gedachten van Philo uitgebreid en nauwkeurig op papier hebben gezet. Je leeft echt helemaal met haar mee.

‘Vrouwelijk naakt’ is geen standaardthriller, waarin een moord is gepleegd en je als lezer met de politie op zoek gaat naar de dader. Deze keer is het een collega en goede vriendin van het slachtoffer die achter de waarheid wil komen. Dat geeft een heel ander perspectief.

Auteur: Tupla M.
Titel: Vrouwelijk naakt
Genre: Thriller
Aantal pagina's: 317
Uitgeverij: De Crime Compagnie
ISBN: 9789461090638