Overslaan en naar de inhoud gaan

Ultieme favoriete auteur

Als boekenwurm is het heerlijk om te weten dat zowel Nederland als de rest van de wereld een heleboel fijne, leuke en boeiende auteurs kent. Je hoeft je niet te beperken tot slechts een paar auteurs; in alle genres zijn er een heleboel te vinden. Toch heeft volgens mij vrijwel iedereen wel een écht favoriete auteur waar je alles van gelezen (en herlezen) hebt én waar je alles wat nog verschijnt haast “blindelings” van leest.

Voor mensen die mij kennen of al enige tijd volgen, zal het waarschijnlijk geen verrassing zijn dat mijn ultieme favoriete auteur Loes den Hollander is. Hoe is dat nu gekomen?

Een aantal jaar geleden (in 2008 om precies te zijn) besloot ik samen met mijn moeder naar een lezing te gaan van Loes den Hollander in de bibliotheek in Oosterhout. Mijn moeder had net ‘Vrijdag’ gelezen en was daar enthousiast over. Ik had nog niets van haar gelezen, maar was wel erg nieuwsgierig geworden naar dit eerste boek van Loes den Hollander. Op de dag van de lezing begon ik in het boek… en ik had het nog net niet uit toen we naar de lezing gingen. Wat was dat een spannend boek!

Tijdens de lezing werd ik nog enthousiaster. Naast een geweldige schrijfster is Loes namelijk ook een geweldige vertelster. Ze zit vol verhalen en is ontzettend leuk om naar te luisteren. Een van de zaken die me is bijgebleven, is hoe ze op ideeën komt. Een idee voor een thriller ontstaat bij haar op de meest vreemde momenten, bijvoorbeeld als ze een op het eerste gezicht onschuldig krantenartikel leest of als ze over straat loopt en ineens iemand met een kinderwagen ziet lopen. Wat als daar geen kind in zit, maar iets heel anders? Ze nam ons allemaal mee in haar gedachtewereld.

Die avond kocht ik twee boeken van haar, die ik ook liet signeren. Weer thuis las ik ‘Vrijdag’ uit en begon ik meteen in het volgende boek ‘Zwanenzang’. Daarna volgde de verhalenbundel ‘Loslaten’. En ik was verkocht. Loes den Hollander schrijft geweldige thrillers die stuk voor stuk boeiend én spannend zijn. Het is elke keer weer genieten. En hoe goed ik ook mijn best doe om haar boeken niet in één ruk uit te lezen…; meestal slaag ik daar niet in. Gelukkig schrijft ze twee boeken per jaar, die ik trouw elke keer koop. Zelfs al zou ik nog niet weten waar een boek van haar overgaat; ik zou het zo kopen. Van elk boek heb ik genoten… en de meesten heb ik zelfs twee keer gelezen. Ook heb ik Loes na die eerste lezing in 2008 nog meerdere keren mogen ontmoeten, onder meer bij de Margriet Winterfair.

Inmiddels zijn er wel meerdere auteurs bijgekomen, waarvan ik alles koop, lees en aan iedereen aanraad om te lezen (zoals Linda Jansma, Chantal van Gastel en J.D. Robb). Maar Loes den Hollander blijft toch wel een speciaal plekje hebben… ook in mijn boekenkast. Ik hoop dat we nog heel lang van haar prachtige boeken mogen genieten.

Heb jij ook zo’n ultieme favoriete auteur? En zo ja: wie is dat dan en hoe is dat zo gekomen?