Overslaan en naar de inhoud gaan

Vannessa Thuyns – Negentig seconden

Een vrouw heeft niet langer dan negentig seconden nodig om haar date te beoordelen. Na anderhalve minuut weet ze al of die persoon een blijvertje is (Brits onderzoek, 2012).

Yara leeft voor cijfers, formules en haar succesvolle accountancybedrijf, dus wanneer ze na een grote fout wordt gedwongen een time-out te nemen, komt dat keihard aan. In alle paniek bedenkt ze een list: in plaats van te vertrekken naar een verre vakantiebestemming rijdt ze met haar laptop en een koffer vol dossiers naar de Veluwe. Hiermee doet ze immers haar moeder een gunst en kan ze in alle rust stiekem blijven werken om haar fout te herstellen. In haar ogen is dit een absolute win-winsituatie.

Eenmaal daar zorgen veeleisende klanten, een betweterige huisgenoot, een koppige hond en een flirtgrage bruidegom voor de nodige stress en afleiding. Verliefd worden is al helemaal geen optie. Maar dan komt Yara erachter dat er toch een waarheid zit in die "negentig seconden"-formule…

Meteen vanaf het eerste hoofdstuk weet Vannessa Thuyns haar lezers in het verhaal te trekken. Dat komt door de fijne schrijfstijl en door de leuke personages. Hoe verder je leest in ‘Negentig seconden’, hoe meer personages er voorbij komen en hoe beter je ze leert kennen. Heerlijk!

Yara is boeiend hoofdpersonage. Je bent als lezer meteen benieuwd naar haar verhaal. Waarom is ze zo’n workaholic? Hoe komt het dat ze zo’n fout heeft gemaakt? Waarom ziet ze haar moeder en haar vrienden zo weinig? Hoe komt het dat ze geen leuke relatie heeft? Op deze en vele andere vragen krijg je uiteindelijk antwoord… en niet elk antwoord had je van tevoren zien aankomen.

Door de verwijzing naar het Brits onderzoek had ik in eerste instantie een ander soort boek verwacht. Ik dacht dat het een soort zoektocht naar de ware liefde voor Yara zou worden. Thuyns heeft er echter veel meer van gemaakt. Het is als het ware een zoektocht naar Yara zelf. Dat heeft de auteur op een prachtige manier neergezet. ‘Negentig seconden’ was mijn eerste kennismaking met Thuyns, maar het zal zeker niet het laatste boek zijn dat ik van haar heb gelezen.

Auteur: Vannessa Thuyns
Titel: Negentig seconden
Genre: Roman
Aantal pagina's: 300
Uitgeverij: Dutch Venture Publishing
ISBN: 9789492585653