Overslaan en naar de inhoud gaan

Very Important Reader-avond

De drie Almeerse thrillerschrijfsters Ilse Ruijters, Linda Jansma en Jet van Vuuren besloten tijdens deze editie van ‘De Maand van het Spannende Boek’ hun krachten te bundelen met een gezamenlijk evenement: de Very Important Reader-avond op donderdag 11 juni in de bibliotheek van Almere. Kaarten voor dit evenement waren alleen via Facebook te winnen. En ik had het geluk om erbij te mogen zijn.

Samen met Robert ging ik al op tijd naar Almere, zodat we geen last zouden hebben van eventuele files. Vanaf half acht was de inloop. Je kon je dan aanmelden, kreeg een geheimhoudingsformulier om te ondertekenen en een briefje om een vraag op in te vullen. De drie auteurs zouden uit nog te verschijnen materiaal voorlezen… en dat mocht natuurlijk niet uitlekken. Alhoewel we het formulier van Jet met een knipoog mochten nemen ;-).

De avond begon met een vragenuurtje van journaliste Petra Onderwater. Ze stelde leuke vragen, waardoor je als lezer onder andere meer te weten kwam over het schrijfproces van de schrijfsters, waar ze hun inspiratie vandaan halen en hoe ze met recensies omgaan. Zowel Linda als Jet krijgen op de meest vreemde momenten nieuwe ideeën voor een boek. Linda had het laatst toen ze met haar vader aan tafel zet en Jet tijdens het lezen van een kort krantenbericht. Linda bedenkt van tevoren het onderwerp en (een groot deel van) de personages; de rest komt vanzelf. Ze kan altijd en overal schrijven, en schrijft minimaal 1500 woorden per dag. Bij Jet vertellen haar personages als het ware het verhaal. Zij schrijft weer met een vaste structuur: op tijd opstaan, tussendoor de hond uitlaten en dan weer verder. Ilse heeft in haar eerste boek veel emoties gebruikt. Ze denkt heel lang na over de woorden en de zinnen die ze gebruikt. Ze schrijft 1500 tot 2000 woorden per dag, maar schrapt er daar dan weer 1400 van.

Qua het ontstaan en beschrijven van de personages werken de auteurs alle drie op een andere wijze. Jet gebruikt bijvoorbeeld wel eens plaatjes uit de Libelle. Deze knipt ze uit en plakt ze op; zo ziet ze de personen uit haar boek letterlijk voor zich. Ook maakt ze schema’s van de karakters. Bij Linda ontstaan de uiterlijkheden en karaktertrekken tijdens het schrijven. Soms komt ze haar personages letterlijk op straat tegen; ze zou ze dan het liefste meteen fotograferen. Ze maakt geen schema’s. Dat heeft ze alleen gedaan bij de pleegkinderen uit ‘Schuilplaats’. Ilse zet haar plot schematisch in een exceldocument. Haar personages blijven vaag, zowel in haar hoofd als in haar boek.

Daarna was het tijd voor enkele voorstukjes van nog niet-gepubliceerd werk. Hier mag ik uiteraard niks over verklappen. Het enige dat ik wil zeggen, is dat de drie dames met spannende dingen bezig zijn. Het belooft voor ons lezers weer geweldig leesmateriaal te worden. Dus houd deze drie auteurs in de gaten!

Tijdens de pauze heb ik even met Judith (oftewel: biebmiepje) gekletst. Leuk om iemand die je digitaal ‘volgt’ eens in het echt te ontmoeten. Na de pauze was het tijd voor de vragen van de lezers. Deze vragen waren verzameld in een bak en werden er door de auteurs uit gehaald. De eerste vier vragen die getrokken werden, wonnen een boekenpakket. En ik had geluk: mijn vraag (‘Waar halen jullie je inspiratie vandaan?’) kwam als tweede aan bod. Ik won ‘Verbroken’ van Linda Jansma, ‘Bed & Breakfast’ van Jet van Vuuren; en ‘De onderkant van sneeuw’ van Ilse Ruijters.

Het was een erg gezellige, leuke en interessante avond. De drie auteurs vertelden veel over hoe zij werken, hoe het is om van schrijven je beroep te maken, of er goed van te leven valt en nog veel meer. Ik heb genoten van deze avond… en volgens mij gold dat ook voor de andere aanwezigen. Absoluut voor herhaling vatbaar!