Overslaan en naar de inhoud gaan

Vijf vragen aan… Aline van Wijnen

Lezen is van alle tijden. Of je nu één boek per jaar leest of wekelijks een boek verslindt, lezen brengt je even in een andere wereld, leert je het een en ander en zorgt voor de nodige ontspanning. Heerlijk!

Ik ben natuurlijk niet de enige die dol is op lezen. In de rubriek ‘Vijf vragen aan…’ laat ik een (veel)lezer aan het woord. Wie weet levert het je wel een mooie boekentip op. Deze keer lees je de antwoorden van auteur Aline van Wijnen. Zij is onder meer bekend van ’Bestemming geluk’ en ’Het geheime kistje van Elle’.

1. Welk boek lees je op dit moment en wat vind je er tot nu toe van?
Ik ben ‘Mimic’ van Daniel Cole aan het lezen en ‘Terwijl Parijs sliep’ van Ruth Druart aan het luisteren op Storytel. ‘Mimic’ is geweldig. Vlot, luchtig en vol humor geschreven, puur genieten. Het is een thriller en ik lees het voor mijn ontspanning. ‘Terwijl Parijs sliep’ is daarentegen een boek dat je aan het denken zet. Het is een historische roman over de Tweede Wereldoorlog en gaat over belangrijke keuzes in het leven, hoe moeilijk, haast onmogelijk die soms kunnen zijn. Ik vind het fijn als een boek mij doet nadenken wat ik in een soortgelijke situatie zou hebben gedaan.

2. Welk boek heb je in je jeugdjaren verslonden?
‘De drie musketiers’ van Alexandre Dumas en de Angélique-boeken van Anne en Serge Golon. Die boeken waren voor mij een soort tijdmachine: ik hoefde ze alleen maar open te slaan en het heden bestond niet meer voor mij. Mijn liefde voor de geschiedenis is waarschijnlijk door die boeken ontstaan, als ik erover nadenk. En mijn liefde voor de romantiek!

3. Welk boek zou je willen herlezen en waarom?
Ik herlees boeken eigenlijk nooit, maar de bovengenoemde boeken zou ik wel eens willen herlezen. Ik ben benieuwd of ik dan hetzelfde gevoel zou ervaren als toen ik ze als kind las. Zal ik die verhalen misschien heel anders lezen met de ervaring van nu? Ja, ik ga die boeken zeker herlezen.

4. Welk boek staat al heel lang ongelezen in je kast en hoe komt dat?
Ik durf het bijna niet te zeggen, maar ik heb vijf planken vol ongelezen boeken. Dat komt omdat ik heel nieuwsgierig ben naar nieuwe boeken en haal die dan ook meteen in huis. Vervolgens komt er een ander boek op mijn pad dat ik als eerste lees en nog een, en nog een. Als gevolg blijft een heleboel boeken die ik ooit absoluut wilde lezen al jaren ongelezen staan. Dit probleem pak ik nu aan door de nieuw uitgekomen boeken te luisteren op Storytel, zodat ik wat oudere boeken uit mijn eigen kast lees.

5. Lees je liever papieren boeken of digitale boeken en waarom?
Alleen op papier. Het vasthouden van een boek heeft voor mij al iets magisch. Bovendien lukt het me niet goed om in het verhaal te komen als ik naar een beeldscherm kijk. Ik zit toch al urenlang naar een computerscherm of een telefoon te turen, een echt boek lezen is voor mij een verademing.