Overslaan en naar de inhoud gaan

Vijf vragen aan… Chantal

Lezen is van alle tijden. Of je nu één boek per jaar leest of wekelijks een boek verslindt, lezen brengt je even in een andere wereld, leert je het een en ander en zorgt voor de nodige ontspanning. Heerlijk!

Ik ben natuurlijk niet de enige die dol is op lezen. In de rubriek ‘Vijf vragen aan…’ laat ik een (veel)lezer aan het woord. Wie weet levert het je wel een mooie boekentip op. Deze keer lees je de antwoorden van Chantal.

1. Welk boek lees je op dit moment en wat vind je er tot nu toe van?
‘De jongen, de mol, de vos en het paard’ van Charlie Mackesy en vertaald door Arthur Japin. Het boek is al uit, want er staan veel prenten in, die overigens schitterend zijn, en er is niet veel tekst in het boek. Maar wat er wordt geschreven is ontzettend mooi. Zeer wijze levenslessen. Het is een pareltje.
Verder ben ik bezig in het derde deel van De zeven zussen van Lucinda Riley: ‘Schaduw’. Door veel mensen reeds gelezen en goed becommentarieerd en terecht. Je wilt weten hoe het verhaal loopt en kunt bijna niet stoppen met lezen.

2. Welk boek heb je in je jeugdjaren verslonden?
In mijn vroege jeugdjaren heb ik niet veel gelezen. In mijn tienertijd ben ik echt pas beginnen te lezen. Mijn eerste boeken waren Agatha Christies. Lekker spannend. Volgens mij heb ik van haar tientallen boeken gelezen.

3. Welk boek zou je willen herlezen en waarom?
Mijn boekenkast is niet groot, dus ik moet altijd een weloverwogen keuze maken tussen houden of weggeven. In die boekenkast is een aantal speciale planken (naast de kook- en reisboeken) met boeken die ik bijzonder vond en graag ooit nog een keer wil herlezen. Dat zijn er toch nog al wat, maar als ik dan voor mijn boekenkast zit en de boeken bekijk dan springen er toch wel een paar uit:
1. ‘Adem van de geest’ van Ronlyn Dominique: een heel indrukwekkend boek, waarin gesproken wordt over geesten van overledenen zonder dat het zweverig wordt. Bijzonder mysterieus en heel geheimzinnig.
2. ‘Een schitterend gebrek’ van Arthur Japin: een pareltje. Ook hier is de gemene deler: mysterieus en geheimzinnig.
Als ik de overige boeken bekijk, blijkt mysterieus en geheimzinnig toch de rode draad te zijn. Zo wil ik graag nog herlezen: ‘Rachelle en Rebecca’ van Daphne du Maurier en ‘Het tuinfeest’ van Adele Geras en ‘Het huis van de zusters’ van Charlotte Link. Kan ik nog even doorgaan? ;-)

4. Welk boek staat al heel lang ongelezen in je kast en hoe komt dat?
Heel lang ongelezen staan boeken uit een serie van Nicci French (Frieda Klein-serie). Ik heb de hele serie ineens gekocht en er eigenlijk spijt van. Het eerste boek was nog wel oké, maar daarna werd het plot wel erg ongeloofwaardig. Eigenlijk had ik het kunnen weten. Hun eerste boeken lazen als een trein, maar mondden altijd uit in een teleurstelling.

5. Lees je liever papieren boeken of digitale boeken en waarom?
Geef mij maar papieren boeken. Waarom? ik loop graag door boekenhandels, ik heb graag een boek "in mijn handen" en ik sla graag een pagina echt om in plaats van lezen op een device. Een device hebben we overdag al vaak genoeg in onze handen (telefoon, iPad).