Overslaan en naar de inhoud gaan

Vijf vragen aan… Hans van den Pol

Lezen is van alle tijden. Of je nu één boek per jaar leest of wekelijks een boek verslindt, lezen brengt je even in een andere wereld, leert je het een en ander en zorgt voor de nodige ontspanning. Heerlijk!

Ik ben natuurlijk niet de enige die dol is op lezen. In de rubriek ‘Vijf vragen aan…’ laat ik een (veel)lezer aan het woord. Wie weet levert het je wel een mooie boekentip op. Deze keer lees je de antwoorden van auteur Hans van den Pol. Hij is onder meer bekend van ‘De engel en de adelaar’ en zijn nieuwste boek 'Langs het pad naar de tempel'.

1. Welk boek lees je op dit moment en wat vind je er tot nu toe van?
Op dit moment ben ik bezig met Suikerbastaard van Jaap Scholten (mét handtekening en stempel). Ik vind het een vlot geschreven mooi verhaal. Scholten heeft een fijne stijl.

2. Welk boek heb je in je jeugdjaren verslonden?
‘De jongen van Dorestad’ van N. Zwijnenburg. Een verhaal over de invasie van Vikingen in Nederland en een Friese jongen die gevangen wordt genomen en het uiteindelijk tot hoofdman schopt. Een waar jongensboek.

3. Welk boek zou je willen herlezen en waarom?
‘Misdaad en straf’ van Dostojevski. Een boek waar alles inzit: psychologie, mededogen, prachtig taalgebruik en de moordscène die ik de meest spannende passage in de literatuur vind. Een boek van 154 jaar oud dat de tand des tijds heeft doorstaan. Meer dan.

4. Welk boek staat al heel lang ongelezen in je kast en hoe komt dat?
‘Ulysses’ van James Joyce. Die wil ik in een ruk uitlezen en daar heb ik de tijd nog niet voor gehad/genomen.

5. Lees je liever papieren boeken of digitale boeken en waarom?
Ik lees liever gedrukte boeken, en dan ook nog het liefst in een luxe uitgave op fijn papier. Goedkope paperbacks kan ik me moeilijk toe zetten.