Overslaan en naar de inhoud gaan

Vijf vragen aan… Ingrid Mulder

Lezen is van alle tijden. Of je nu één boek per jaar leest of wekelijks een boek verslindt, lezen brengt je even in een andere wereld, leert je het een en ander en zorgt voor de nodige ontspanning. Heerlijk!

Ik ben natuurlijk niet de enige die dol is op lezen. In de rubriek ‘Vijf vragen aan…’ laat ik een (veel)lezer aan het woord. Wie weet levert het je wel een mooie boekentip op. Deze keer lees je de antwoorden van auteur Ingrid Mulder. Zij is onder meer bekend van ’#FeestbijVictor’.

1. Welk boek lees je op dit moment en wat vind je er tot nu toe van?
Op dit moment lees ik ‘Vriendschapsverzoek’ van Laura Marshall. Ik ben er nog niet zo ver mee, dus ik weet nog niet goed wat ik ervan vind. Het is wel een beetje een cliché- gegeven (een vriendschapsverzoek op facebook van iemand die dood is, en dan terugblikken naar een jeugd waarin een en ander is gebeurd tussen deze personen), maar tot nu toe is het wel prettig geschreven, dus ik geef het een kans.

2. Welk boek heb je in je jeugdjaren verslonden?
Ik las alles wat los en vast zat in mijn jeugd. Onze bieb was maar twee dagen in de week open. Omdat ik niet zonder boeken wilde komen te zitten, had ik bij de bieb geregeld dat ik zes in plaats van vier boeken mocht lenen. Daarbij gebruikte ik dan ook nog het abonnement van mijn broer en zusje, zodat ik altijd een stapel boeken thuis had. Ik hield van spannende boeken, zoals ‘Superdetective Blomkwist’ van Astrid Lindgren (überhaupt alles van Astrid Lindgren stond met stip op 1). Een paar jaar geleden kwam ik op een markt een aantal boeken over Pim Pandoer tegen. Die heb ik gelijk gekocht, want die vond ik vroeger ook super. Ik heb ze nog niet herlezen, misschien toch een beetje bang dat ze tegenvallen…

3. Welk boek zou je willen herlezen en waarom?
Een hele tijd geleden heb ik alle boeken van Pat Conroy (vooral bekend van ‘Prince of tides’) gelezen. Vooral ‘Heren der discipline’ maakte grote indruk op mij. Die zou ik nog wel eens willen lezen. Ik weet nog wel dat ik er toen fysiek naar van werd, dus ik zou er ook wel een beetje tegenop zien…

4. Welk boek staat al heel lang ongelezen in je kast en hoe komt dat?
Eh…. Heb je even? Ik ben een boekenkoper en lees lang niet alles meteen. Ook omdat ik eigenlijk sneller naar een bibliotheekboek grijp dan naar een boek uit mijn boekenkast. Laten we het erop houden dat ik nog een flinke ‘nog te lezen’- stapel heb.

5. Lees je liever papieren boeken of digitale boeken en waarom?
Ik ben van de oude stempel. Zo schrijf ik ook graag met vulpen. Al mijn verhalen schrijf ik eerst met de hand. Ik lees dus ook liever van papier. Dat komt mede doordat ik voor mijn baan al veel achter de computer moet zitten. Ook daar merk ik dat ik langere stukken liever uitprint en van papier lees. Het schijnt bewezen te zijn dat je dan beter onthoudt wat je leest. Alleen in de vakantie gebruik ik mijn e-reader. Ik leen dan het maximale aantal e-boeken uit de bieb. Ieder jaar vind ik het weer zo handig dat ik met alleen maar een klein apparaatje minstens tien boeken tot mijn beschikking heb. En toch, zodra ik thuis kom gaat de e-reader de kast in en grijp ik weer naar gewone boeken. Tegen de tijd dat de volgende vakantie voor de deur staat moet ik dan niet alleen mijn e-reader zoeken, maar ook de oplader en uitvinden hoe het ook alweer werkte om er boeken op te zetten.
De eerlijkheid gebiedt me te zeggen dat ik nu, ook al is het dan geen vakantie, toch een e-boek heb geleend uit de bieb en die straks op mijn e-reader ga proberen te krijgen. Dus wellicht veranderen gewoontes toch een beetje…