Overslaan en naar de inhoud gaan

Vijf vragen aan… Jeroen

Lezen is van alle tijden. Of je nu één boek per jaar leest of wekelijks een boek verslindt, lezen brengt je even in een andere wereld, leert je het een en ander en zorgt voor de nodige ontspanning. Heerlijk!

Ik ben natuurlijk niet de enige die dol is op lezen. In de rubriek ‘Vijf vragen aan…’ laat ik een (veel)lezer aan het woord. Wie weet levert het je wel een mooie boekentip op. Deze keer lees je de antwoorden van Jeroen.

1. Welk boek lees je op dit moment en wat vind je er tot nu toe van?
‘Ik’ van Elton John. Als dit écht geschreven is door Elton John, dan zou ik haast willen dat hij eerder de pen had opgenomen om een boek te schrijven. De songteksten van zijn muziek zijn (bijna) allemaal van de hand van Bernie Taupin, maar met dit boek laat Elton John zien ook te kunnen schrijven. Het is eerlijk en hij schaamt zich er niet voor om ook de slechte periode te beschrijven en er komt ook duidelijk uit naar voren dat hij ook niet altijd de meest prettige persoon is geweest in de omgang met familie en vrienden. Leest erg prettig weg, met veel vaart en (ook wel humor) geschreven.

2. Welk boek heb je in je jeugdjaren verslonden?
‘De negerhut van Oom Tom’ van Harriet Beecher-Stowe. Gekregen in de tijd dat het inderdaad nog een negerhut was en het niet was verworden tot ‘De hut’. Het boek heb ik in 1980 of 1981 gekregen voor Sinterklaas en bevat - naast ‘De hut van Oom Tom’ - ook nog ‘Alleen op de wereld’, het verhaal dat ik pas veel jaren later voor het eerst las. Waarschijnlijk was ik op dat moment nog te jong om de impact van ‘De hut’ te kunnen begrijpen, maar ’s avonds in mijn bed heb ik dit boek liggen lezen en herlezen tot mijn ogen rood werden van de slaap en de tranen. Volgens mij heb ik het boek zeker wel tien keer gelezen.

3. Welk boek zou je willen herlezen en waarom?
‘Het kwaad’ van Jan Guillou. Het boek dat ooit eens is meegenomen van de bibliotheek en dat ik werkelijk waar verslonden heb. Toen we eens op vakantie waren in Friesland, zag ik het boek op een uitverkoopstapel liggen en heb vier exemplaren meegenomen. Eén voor mezelf en drie voor goede vrienden van me. Dit boek herlees ik nog regelmatig. De hoofdpersoon uit dit boek komt in latere delen ook terug in de serie ‘De Grote Eeuw’, een reis door de Europese geschiedenis van ongeveer 1890 tot 2000 (hiervan zijn nu acht delen verschenen, er volgen er nog twee. Elk deel speelt zich af in een volgend decennium).

4. Welk boek staat al heel lang ongelezen in je kast en hoe komt dat?
‘Een hartverscheurend verhaal van duizelingwekkende genialiteit’ van Dave Eggers. In 2000 of 2001 heb ik dit boek ooit gekocht. Het stond op dat moment hoog in allerlei boekenlijstjes en kijkend naar het onderwerp, dacht ik echt dat het me zou aanspreken. Na ongeveer 80 bladzijden heb ik het boek aan de kant gelegd. Zelden zo weinig sympathie voor een hoofdpersoon op weten te brengen. Het gebrek aan sympathie voor de hoofdpersoon heeft ervoor gezorgd dat ik het boek an sich ook niet heb kunnen waarderen en het dus inderdaad ongelezen aan de kant heb gelegd.

5. Lees je liever papieren boeken of digitale boeken en waarom?
Papieren boeken. Altijd. Een verhaal moet je kunnen vasthouden en een boek is voor mij het uitgelezen medium om een verhaal tot me te nemen. De geur van boeken, het ongemak van een te zwaar of te groot boek dat je in bed leest; of het idee dat je het boek aan de kant kunt leggen en een volgende kunt pakken als je het uit hebt of het juist niet uit hebt dat zou ik met een e-reader niet hebben. Het is altijd hetzelfde apparaat waar geen gevoel bij komt kijken en dat zeker niet naar boek ruikt.