Vijf vragen aan… Jeroen Windmeijer
Lezen is van alle tijden. Of je nu één boek per jaar leest of wekelijks een boek verslindt, lezen brengt je even in een andere wereld, leert je het een en ander en zorgt voor de nodige ontspanning. Heerlijk!
Ik ben natuurlijk niet de enige die dol is op lezen. In de rubriek ‘Vijf vragen aan…’ laat ik een (veel)lezer aan het woord. Wie weet levert het je wel een mooie boekentip op. Deze keer lees je de antwoorden van auteur Jeroen Windmeijer. Van huis uit is Jeroen cultureel antropoloog, gepromoveerd op een onderzoek naar de Otavalo-indianen in het noorden van Ecuador. Na zijn promotie is hij lange tijd leraar godsdienst en maatschappijleer geweest op een middelbare school in Leiden. In 2015 debuteerde hij met ‘Het Petrusmysterie’. Samen met ‘Het Pauluslabyrint’ (2017) en ‘Het Pilgrim Fathers Complot’ (2018) vormt die de zogenoemde “Leidse trilogie. Daarna volgden ‘De Offers’ (2019), ‘Het Isisgeheim’ (2020; met Jacob Slavenburg) en half oktober is ‘De Genesissleutel’ (2020) uitgekomen. In maart 2021 staat het tweede boek met Jacob Slavenburg op stapel: ‘Het Evacomplex’.
1. Welk boek lees je op dit moment en wat vind je er tot nu toe van?
Ik lees ‘Aku-Aku’ van de Noorse ontdekkingsreiziger Thor Heyerdahl. In de jaren veertig van de vorige eeuw verbleef hij met zijn gezin en een heel team van onderzoekers en archeologen op Paaseiland. Mijn nieuwe boek - het losstaande derde deel van mijn Latijns-Amerika trilogie (‘De Offers’, ‘De Genesissleutel’) - gaat zich op Paaseiland afspelen. Op dit moment lees ik dus alles wat los en vast zit over Paaseiland. Het boek leest als een ouderwetse avonturenroman. Hij leidde het leven waar ik als kind van droomde: eropuit trekken en de wereld ontdekken.
2. Welk boek heb je in je jeugdjaren verslonden?
Eigenlijk alle boeken van Thea Beckman. Ik vond het heerlijk dat ze zo dik waren en dat je je er helemaal in kon verliezen. Je leefde echt mee met de hoofdpersonen en je kreeg als lezer ook een mooi beeld van de tijd waarin het verhaal zich afspeelde.
3. Welk boek zou je willen herlezen en waarom?
Een tijd geleden las ik ‘Bonita Avenue’ van Peter Buwalda en dat heb ik in een paar dagen uitgelezen. Het was echt lang geleden dat ik zonder te stoppen twee dagen achter elkaar aan het lezen was, zo goed vond ik het. Ik ben benieuwd of ik het bij herlezing opnieuw zo goed zou vinden. Hetzelfde geldt eigenlijk voor ‘De Ontdekking van de Hemel’ van Harry Mulisch, waar ik ook helemaal weg van was.
4. Welk boek staat al heel lang ongelezen in je kast en hoe komt dat?
‘De Tempeliers’ van Dan Jones en ook ‘De Kruisvaarders’ van zijn hand. Het lijken me superinteressante boeken, maar ze zijn ook erg dik en hebben volgens mij een grote informatiedichtheid. Daarom kijk ik er op dit moment ook een beetje tegenop. Overdag ben ik al de hele dag aan het schrijven en lezen, dus ’s avonds heb ik dan niet altijd de puf om dergelijke boeken tot me te nemen.
5. Lees je liever papieren boeken of digitale boeken en waarom?
Ik heb een e-reader gekocht, maar het lukte me niet op er e-books op te krijgen. Het zal vast heel simpel zijn, maar het ding ligt nu al jaren ongebruikt in mijn kast. Van papieren boeken vind ik fijn dat je iets fysieks in je handen hebt en precies weet waar je in het boek bent. Ik zou me kunnen voorstellen dat ik op een gegeven moment op e-books overstap, al was het maar om ruimte te besparen.
- Login om te reageren