Overslaan en naar de inhoud gaan

Vijf vragen aan… Karin Quint

Lezen is van alle tijden. Of je nu één boek per jaar leest of wekelijks een boek verslindt, lezen brengt je even in een andere wereld, leert je het een en ander en zorgt voor de nodige ontspanning. Heerlijk!

Ik ben natuurlijk niet de enige die dol is op lezen. In de rubriek ‘Vijf vragen aan…’ laat ik een (veel)lezer aan het woord. Wie weet levert het je wel een mooie boekentip op. Deze keer lees je de antwoorden van auteur Karin Quint. Zij is bekend van ’Het koetshuis’.

1. Welk boek lees je op dit moment en wat vind je er tot nu toe van?
Ik ben me op het moment aan het inlezen voor mijn derde roman in de Landgoed Rosaville-serie. Omdat ik bang ben dat de titel van het boek dat nu op mijn nachtkastje ligt daarover te veel zou weggeven, houd ik het bij het boek dat ik hiervoor heb gelezen: ‘The Fine Art of Invisible Detection’ van Robert Goddard. Een heerlijke detective, spannend maar niet té spannend (ik moet er niet van wakker liggen) met een krachtige vrouwelijke hoofdpersoon. Tijdens het lezen realiseerde ik me dat ik tegenwoordig eigenlijk veel te weinig detectives lees, terwijl ik het wel een heel leuk genre vind, dus tijd om er wat op mijn leeslijst te gaan zetten.

2. Welk boek heb je in je jeugdjaren verslonden?
‘Oorlogswinter’ van Jan Terlouw. Dat boek won ik toen ik met mijn ouders naar de open dag van mijn latere middelbare school ging. Er was een soort speurtocht in de schoolbibliotheek uitgezet waarbij je in allerlei boeken antwoorden op vragen moest opzoeken. Ik won! (Maar ik sluit niet uit dat ik de enige nerd was die de speurtocht überhaupt heeft afgemaakt.) Het boek staat nog altijd in mijn boekenkast. Veel gelezen, maar ook heel zuinig op geweest.

3. Welk boek zou je willen herlezen en waarom?
‘Persuasion’ van Jane Austen. Het is mijn favoriete boek van deze auteur, maar het is al weer even geleden dat ik het herlas. Dit jaar komt er een Netflix-verfilming, altijd goed om het origineel er dan weer eens bij te pakken. Nog niet zo lang geleden is er een nieuwe Nederlandse vertaling uitgekomen, misschien dat ik die eens ga proberen.

4. Welk boek staat al heel lang ongelezen in je kast en hoe komt dat?
‘A Little Life’ (‘Een klein leven’) van Hanya Yanagihara. Dat staat al jaren in de kast en ik kan mezelf er maar niet toe zetten om het te gaan lezen. Iedereen zegt dat ik het absoluut moet lezen, dat het heel mooi is, maar ook hartverscheurend. Dat het een boek is dat je weken blijft achtervolgen als je het uit hebt. Ik kan mezelf echt verliezen in boeken en wat ik aan het lezen ben kan best veel invloed hebben op hoe ik me voel. Dus ik wil er een goed moment voor uitkiezen. Maar geen idee wanneer dat zal zijn.

5. Lees je liever papieren boeken of digitale boeken en waarom?
Ik lees het liefst papieren boeken. Lezen is voor mij toch ook een tactiele ervaring - even terugbladeren, even het omslag aaien, een mooie boekenlegger gebruiken. Maar ik snap ook dat een e-reader heel handig kan zijn, vooral als je echt een veellezer bent met een abonnement op Kobo of Bookchoice. En als je op vakantie bent is het natuurlijk helemaal ideaal. Toevallig heb ik een paar weken geleden mijn eerste e-reader gekocht, maar ik verwacht dat ik die vooral voor werk zal gebruiken. Ik heb er één roman op gelezen, maar miste toch het fysieke boek.