Overslaan en naar de inhoud gaan

Vijf vragen aan… Karin Rozenhart

Lezen is van alle tijden. Of je nu één boek per jaar leest of wekelijks een boek verslindt, lezen brengt je even in een andere wereld, leert je het een en ander en zorgt voor de nodige ontspanning. Heerlijk!

Ik ben natuurlijk niet de enige die dol is op lezen. In de rubriek ‘Vijf vragen aan…’ laat ik een (veel)lezer aan het woord. Wie weet levert het je wel een mooie boekentip op. Deze keer lees je de antwoorden van auteur Karin Rozenhart. Zij heeft pas haar debuut ’Dubbel geluk’ uitgebracht.

1. Welk boek lees je op dit moment en wat vind je er tot nu toe van?
Ik zit tussen twee boeken. Ik heb net 'Zondebokken en Selfies' uit van Denise Meijer, haar debuut. Het is een moderne feelgood novelle over de jongvolwassene Lola. Het is vlot geschreven in een soort dagboek stijl met korte hoofdstukken. Ik vond het een grappig, origineel en lief verhaal. Mijn tbr lijst is oneindig, ik heb besloten dat ik nu 'Achter Hoge Bergen' ga lezen van Emma Anna, ben ik echt benieuwd naar.

2. Welk boek heb je in je jeugdjaren verslonden?
Ik las veel van de ‘De Olijke Tweeling’, ‘De Vijf’ van Enid Blyton, ‘Ronja de Roversdochter’ van Astrid Lindgren en de boeken over ‘Pitty’ (ook van Enid Blyton). Ook las ik graag stripboeken als ‘Jan, Jans en de kinderen’ en ‘Suske en Wiske’. Je had toen (jaren 80-90) ook van die typische meiden stripverhalen, met paarden bijv. Geen idee meer hoe dat heette. Misschien van de Penny? Als puber las ik meer spannende boeken zoals van Stephen King en Virginia Andrews.

3. Welk boek zou je willen herlezen en waarom?
Er zijn twee boeken, of eigenlijk een serie en een boek, die ik zeker al drie keer heb gelezen. ‘De Aardkinderen’-serie van Jean M Auel (en dan voornamelijk de eerste vier boeken) en ‘Nevelen van Avalon’ van Marion Bradley. De boeken staan in onze boekenkast, maar ik wil ze graag nog kopen voor op mijn e-reader zodat ik ze nog een keer kan lezen. Waarom? Deze boeken zijn mij altijd bijgebleven, ze zijn zo beeldend en fantasierijk geschreven.

4. Welk boek staat al heel lang ongelezen in je kast en hoe komt dat?
Er staan weinig ongelezen boeken in de boekenkast. Ik heb een enkel literair werk in de boekenkast staan, zoals bijvoorbeeld van Connie Palmen, die ik dus niet of niet uit heb gelezen. Ik kom er gewoon niet doorheen. Geef mij maar meeslepende beeldende lectuur :)
Op mijn e-reader staan nog wel ongelezen boeken, dat komt door tijdgebrek. Ik zie zoveel leuke boeken die aangeraden worden op instagram of in Facebook-groepen, dan download ik ze vast (ik lees voornamelijk via de KoboPlus), maar de lijst wordt langer en langer.

5. Lees je liever papieren boeken of digitale boeken en waarom?
Absoluut digitaal. Sinds ik een e-reader heb, heb ik het lezen echt weer opgepakt. Alles vind ik handig eraan; het houdt lekker vast, ik kan mij beter concentreren en ik kan de letters wat groter zetten. Heel handig als je ogen niet zo goed zijn ;). Ondanks mijn e-reader had ik het liefst een hele bibliotheek in ons huis, maar de ruimte is helaas beperkt. Papieren boeken zijn mooi om te zien en het is heerlijk om ze vast te houden en af en toe aan te snuffelen.