Overslaan en naar de inhoud gaan

Vijf vragen aan… Klaartje van Setten

Lezen is van alle tijden. Of je nu één boek per jaar leest of wekelijks een boek verslindt, lezen brengt je even in een andere wereld, leert je het een en ander en zorgt voor de nodige ontspanning. Heerlijk!

Ik ben natuurlijk niet de enige die dol is op lezen. In de rubriek ‘Vijf vragen aan…’ laat ik een (veel)lezer aan het woord. Wie weet levert het je wel een mooie boekentip op. Deze keer lees je de antwoorden van auteur Klaartje van Setten. Zij is onder meer bekend van ‘Onder sterren’ en ‘Het geheim van Victoria’.

1. Welk boek lees je op dit moment en wat vind je er tot nu toe van?
‘Bloemblad van zee’ van Isabelle Allende. Ik ben nog maar net begonnen, maar ik weet nu al dat ik het in één ruk uit zal lezen: Isabelle vind ik een van de beste schrijvers ooit. Haar boeken zijn spannend, gevoelig, heel kunstig geschreven en spiritueel. ‘Paula’ en ‘Liefde en schaduw’ vind ik haar mooiste boeken.

2. Welk boek heb je in je jeugdjaren verslonden?
O, wat een moeilijke vraag. Want dat waren er best wat. Maar de boeken met een glimmend ruggetje van al het plakband dat eromheen is gewikkeld omdat ze anders uit elkaar zouden vallen waren: ‘De koe die in het water viel’ van Phyllis Krasilovsky. Zulke mooie Hollandse kleurrijke waterplaatjes! Maar ook ’Isabella het paard’ van Arnold Nobel. Over een heel mooi paard dat door haar baasjes aangekleed wordt in kanten kleertjes en hoge hakken en zich moet gedragen als een dame, maar dat natuurlijk helemaal niet wil, tot slot uitbreekt en in haar witte jurk ligt te rollebollen in een modderig weiland. En ‘De fantastische meneer Vos’ van Roald Dahl. Stukgelezen. Ik ontdek ineens: Allemaal boeken die gaan over dieren (ben ik dol op) die in de natuur leven, maar op de een af andere manier in aanraking komen met de mens en/of de stad.

3. Welk boek zou je willen herlezen en waarom?
Als ik 48 uur per dag zou hebben, zou ik veel willen herlezen. Je ziet altijd weer nieuwe mooie dingen, net als bij schilderijen. Maar ja… de dagen zijn kort en er komen elke dag nieuwe boeken uit. Maar er is één boek dat ik na 23 jaar wel wil herlezen: ‘Het dagboek van Bridget Jones’ van Helen Fielding. Nog nooit zo vaak hardop moeten lachen tijdens het lezen. Wat een briljant feelgood boek vond ik dat.

4. Welk boek staat al heel lang ongelezen in je kast en hoe komt dat?
‘Een doek over de spiegel’ van Lisette Lewin. Haar romans vind ik geweldig, maar ik zie vaak op tegen verhalenbundels. Denk omdat ik het altijd jammer vind als een verhaal is afgelopen. Dan moet ik eerst bijkomen om weer verder te kunnen zeg maar. Dan pak ik toch liever dat boek waarin je je langere tijd helemaal kan verliezen.

5. Lees je liever papieren boeken of digitale boeken en waarom?
Absoluut papier: dat ruikt zo lekker. Op vakantie neem ik Dwarsliggertjes mee, van die hele kleine boekjes met dunne papiertjes, past altijd in je handtas en je kan er lekker veel van meenemen.