Overslaan en naar de inhoud gaan

Vijf vragen aan… Louise

Lezen is van alle tijden. Of je nu één boek per jaar leest of wekelijks een boek verslindt, lezen brengt je even in een andere wereld, leert je het een en ander en zorgt voor de nodige ontspanning. Heerlijk!

Ik ben natuurlijk niet de enige die dol is op lezen. In de rubriek ‘Vijf vragen aan…’ laat ik een (veel)lezer aan het woord. Wie weet levert het je wel een mooie boekentip op. Deze keer lees je de antwoorden van Louise.

1. Welk boek lees je op dit moment en wat vind je er tot nu toe van?
‘Ik zal op je wachten’ van Luc Hanegreefs Ik ben net begonnen in het boek en het begint al met een aangrijpend gedeelte.

2. Welk boek heb je in je jeugdjaren verslonden?
‘De Geheime Tuin’ van Frances Hodgson Burnett. Daarna nog vele andere boeken verslonden, waaronder de serie van Nancy Drew.

3. Welk boek zou je willen herlezen en waarom?
‘Winterhuis Hotel’ van Ben Guterson. Mysterieus en spannend boek met raadsels en puzzels. Past helemaal bij mij. En nu deel 3 verschenen is, wil ik graag de eerste twee delen weer lezen.

4. Welk boek staat al heel lang ongelezen in je kast en hoe komt dat?
‘Matilda’ van Roald Dahl. Op de basisschool werd dit boek gecensureerd. Alle ‘stoute en verachtelijke’ woorden waren weggekrast. Ik kon dit niet uitstaan. Nu staat een exemplaar van het boek al jaren in mijn eigen boekenkast, maar heb ik dat nog nooit gelezen. Misschien is het alleen al het hebben van een exemplaar zonder krassen erin voor mij genoeg.

5. Lees je liever papieren boeken of digitale boeken en waarom?
Eigenlijk allebei. Prentenboeken en kinderboeken echt papier. Andere boeken meestal als e-book. Dat is meer omdat het makkelijker te lezen is in bed (minder zwaar en het licht hoeft niet aan te blijven zodat ik kan blijven doorlezen als mijn man wil slapen). Soms zijn er exemplaren die ik ook als papieren boek wil hebben, zoals ‘De horlogemaker van Londen’ van Natasha Pulley. De cover is zo mooi.
Sinds ik in de bibliotheek werk, lees ik nog meer. Ik zie de nieuwste boeken binnenkomen en neem gelijk een interessant boek mee. Dit doe ik vooral bij de jeugdboeken. Als verantwoordelijke voor de jeugdcollectie in de bibliotheek waar ik werk, moet ik wel op de hoogte zijn wat er centraal wordt aangeschaft en wat wij in de collectie hebben.