Overslaan en naar de inhoud gaan

Vijf vragen aan… Maranke Rinck

Lezen is van alle tijden. Of je nu één boek per jaar leest of wekelijks een boek verslindt, lezen brengt je even in een andere wereld, leert je het een en ander en zorgt voor de nodige ontspanning. Heerlijk!

Ik ben natuurlijk niet de enige die dol is op lezen. In de rubriek ‘Vijf vragen aan…’ laat ik een (veel)lezer aan het woord. Wie weet levert het je wel een mooie boekentip op. Deze keer lees je de antwoorden van auteur Maranke Rinck. Zij is onder meer bekend van ’Bob Popcorn’ en het prentenboek ‘Ik voel een voet’.

1. Welk boek lees je op dit moment en wat vind je er tot nu toe van?
Ik lees op dit moment ‘Wild’, geschreven door Sheryl Strayed. Het boek neemt je mee op een loodzware voettocht van 1700 kilometer over de Pacific Crest Trail in het westen van Amerika. Samen met haar veel te zware rugzak Monster loopt Sheryl in barre omstandigheden door bossen, woestijnen en sneeuwvlaktes. Ze stopt elke paar weken in een ander typisch Amerikaans gehucht aan de rand van de PCT om in het lokale postkantoortje een doos op te halen die ze naar zichzelf laat sturen. Daarin zit een schoon T-shirt, een nieuwe lading gedroogd voedsel en een briefje van twintig dollar. Het is soms adembenemend om te lezen. Emotioneel ook. En soms blader ik er even wat sneller doorheen.

Samen met mijn zoon van elf lees ik nu het derde deel van ‘Nevermoor: Spookpokken’, geschreven door Jessica Townsend. Ik lees het elke avond voor en we vinden het leuk, maar we zitten er nog niet echt in. We hebben er ontzettend naar uitgekeken, dus ik hoop dat we weer net zo worden gegrepen door de avonturen van Morrigan Crow als door de eerste delen. Mijn dochter van dertien heeft het allang uit en was er weer erg enthousiast over, dus ik ga ervanuit dat het helemaal goed komt.

2. Welk boek heb je in je jeugdjaren verslonden?
Alle boeken. Ik las alles. Ik verslond het liefst grootse avonturenboeken waarbij je terecht kwam in een andere wereld. De boeken van Tonke Dragt (vooral ‘Torenhoog en Mijlenbreed’ en ‘Ogen van Tijgers’) en Thea Beckman (de Thule-trilogie). Maar ook het ‘Oneindige verhaal’, ‘De meester van de zwarte molen’… ik kan wel door blijven gaan. Ik las de hele bibliotheek uit.

3. Welk boek zou je willen herlezen en waarom?
Ik herlees de laatste tijd best veel, omdat ik mijn kinderen soms de boeken voorlees die ik vroeger zo geweldig vond. Soms gaat dat perfect, soms is het niet te doen. Blijkbaar verouderen boeken toch sneller dan ik dacht.

4. Welk boek staat al heel lang ongelezen in je kast en hoe komt dat?
Geen enkel boek, ik begin in alles. Maar ik kan wel afhaken. Wanneer ik niet genoeg geniet van een boek stop ik na een tijdje. Dan staat dat boek trouwens niet lang meer in mijn kast hoor.

5. Lees je liever papieren boeken of digitale boeken en waarom?
Ik hou meer van papieren boeken omdat je ze kunt voelen en neerzetten. Daarmee worden het objecten waarmee je leeft. Ik hou ervan me te omringen door boeken. Toch lees ik ook wel graag digitaal. Vooral de boeken die ik niet per se voor eeuwig in mijn kast wil hebben. Veel in het Engels. Maar soms vind ik een boek zo goed, dat ik daarna alsnog de papieren variant koop. Dat deed ik bijvoorbeeld met ‘Birk’ van Jaap Robben.