Overslaan en naar de inhoud gaan

Vijf vragen aan… Marleen Hartog

Lezen is van alle tijden. Of je nu één boek per jaar leest of wekelijks een boek verslindt, lezen brengt je even in een andere wereld, leert je het een en ander en zorgt voor de nodige ontspanning. Heerlijk!

Ik ben natuurlijk niet de enige die dol is op lezen. In de rubriek ‘Vijf vragen aan…’ laat ik een (veel)lezer aan het woord. Wie weet levert het je wel een mooie boekentip op. Deze keer lees je de antwoorden van auteur Marleen Hartog. In 2019 verscheen de psychologische thriller ‘Skoftig’. Daarvoor schreef ze drie non-fictie boeken. Tegenwoordig richt ze zich volledig op bloedstollende verhalen. Binnenkort komt haar tweede psychologische thriller uit, getiteld ‘Spiegeleffect’. Op haar website kun je direct een gratis mini-thriller downloaden.

1. Welk boek lees je op dit moment en wat vind je er tot nu toe van?
‘13 minuten’ van Sarah Pinborough. Een thriller over een meisje dat uit de rivier wordt gevist. Na dertien minuten begint haar hart weer te kloppen, maar ze kan zich niet herinneren hoe ze in het ijskoude water terecht is gekomen. Wat is er gebeurd? Op die laatste vraag heb ik nog geen antwoord ;-). Ik vind het boek lekker weglezen. Er wordt vanuit meerdere personages geschreven en er zit een bepaalde traagheid in het verhaal die heel fijn is. Ik ben heel benieuwd hoe het plot in elkaar zit.

2. Welk boek heb je in je jeugdjaren verslonden?
Alle boeken in de serie van ‘De Vijf’. Twee jongen, twee meisjes en een hond beleefden in elk boek een spannend avontuur. Heerlijk! Ook verslond ik ‘Pippi Langkous’ van Astrid Lindgren en ‘De Griezelbus’ van Paul van Loon. Maar heel eerlijk: eigenlijk verslond ik zo ongeveer alle boeken op de jeugdafdeling van de plaatselijke bibliotheek ;-). Bovengenoemde waren mijn favorieten.

3. Welk boek zou je willen herlezen en waarom?
‘Think and grow rich’ van Napoleon Hill, en die herlees ik ook af en toe. Een klassieker over persoonlijke groei en succes. Hier zit zoveel waarde in. Elke keer dat ik het lees haal ik er weer nieuwe inzichten uit.
Ik herlees wel vaker non-fictie boeken. Qua fictie is dat een ander verhaal. Er zijn gewoon nog zoveel nog niet gelezen boeken die me roepen om hen op te pakken! De enkele keer dat ik wel een fictief verhaal herlees, doe ik dat vanuit schrijversoogpunt: dan wil ik weten hoe een schrijver een bepaald iets heeft aangepakt.

4. Welk boek staat al heel lang ongelezen in je kast en hoe komt dat?
Lezen is één van mijn favoriete bezigheden. Je verwacht daarom misschien een grote boekenkast in mijn huis, maar niets is minder waar! Ooit droomde ik van enorme houten boekenkast, zo een met een trappetje. Ik was goed op weg met het verzamelen van de inhoud van die boekenkast, maar na een na een burn-out kwam de minimalistische levensstijl op mijn pad. Dat heeft er uiteindelijk toe geleid dat ik zelfs kleiner ben gaan wonen. Langzaamaan heb ik steeds meer boeken weggedaan. De boeken die nu heb, zijn stuk voor stuk waardevol voor me. Ook ben ik heel selectief welke boeken er binnenkomen. Omdat mijn stapel nog-te-lezen-boeken vorig jaar stiekem toch aardig was opgelopen, heb ik deze dit voorjaar aangepakt. Het nog ongelezen boek dat er nu het langste ligt is ‘Van twee kanten’ van René Appel. Van de hoeveelheid thrillers die deze auteur al op zijn naam heeft staan, kan ik – met thriller nummer twee in aantocht – alleen maar dromen. Toch heb ik nog nooit eerder iets van hem gelezen.

5. Lees je liever papieren boeken of digitale boeken en waarom?
Papier! Het is een heerlijk gevoel om een ‘echt’ boek in handen te hebben, er doorheen te bladeren. Overigens heb ik ook een e-reader. Niet eens uit minimalistisch oogpunt, maar omdat op vakantie gaan met kilo’s aan boeken niet altijd even handig is. Zonder boeken op reis gaan is sowieso geen optie voor me ;-). Toen we met ons gezin een maand gingen backpacken door Thailand, heb ik van mijn man een e-reader cadeau gekregen. Die e-reader beviel me uitstekend en ik vind het heel handig op reis, alleen zodra ik weer thuis ben grijp ik altijd terug naar de papieren boeken.