Overslaan en naar de inhoud gaan

Vijf vragen aan… Marlen Visser

Lezen is van alle tijden. Of je nu één boek per jaar leest of wekelijks een boek verslindt, lezen brengt je even in een andere wereld, leert je het een en ander en zorgt voor de nodige ontspanning. Heerlijk!

Ik ben natuurlijk niet de enige die dol is op lezen. In de rubriek ‘Vijf vragen aan…’ laat ik een (veel)lezer aan het woord. Wie weet levert het je wel een mooie boekentip op. Deze keer lees je de antwoorden van auteur Marlen Visser. Zij is onder meer bekend van ’Meesterdeal’ en ‘Noodlot’.

1. Welk boek lees je op dit moment en wat vind je er tot nu toe van?
Op dit moment lees is ‘Nu ik je zie’ van Merlijn Kamerling. Een bijzondere inkijk in het leven van Antonie Kamerling en in het effect van zijn zelfmoord op zijn zoon Merlijn. Destijds heb ik ook Toen ik je zag gelezen. Dit boek is een waardig vervolg erop.
Tegelijkertijd luister is via Storytel naar ‘Het zwarte water’ van Eva Keuris. Een boeiende luisterserie over de terugblik van een journaliste op de -tot dan toe- onopgeloste moord van haar destijds 16-jarige vriendin.

2. Welk boek heb je in je jeugdjaren verslonden?
In mijn kinderjaren was de klassieker ‘Kruistocht in spijkerbroek’ favoriet en in mijn jonge tienerjaren was ik, aangestoken door mijn oudere zus, gek op de bekende kostschoolpockets, zoals die van ‘De Dolle Tweeling’ en ‘Pitty’.

3. Welk boek zou je willen herlezen en waarom?
Toevallig had ik laatst bedacht dat ik ‘Kruistocht in spijkerbroek’ nog eens opnieuw zou moeten lezen, om te zien of het dezelfde magie oproept als toen. Ik heb het boek nog steeds, de rug ligt er bijna helemaal vanaf.

4. Welk boek staat al heel lang ongelezen in je kast en hoe komt dat?
Er staan heel veel boeken ongelezen in mijn kast. Vroeger voelde dat als een druk. Hoe kon ik ooit al die boeken lezen, terwijl er ook steeds nieuwe pareltjes verschenen? Al langere tijd zie ik mijn boekenkast echter als een fijne bibliotheek, waar ik steeds weer iets anders moois uit kan trekken. Hoe mooi is het als een boek, dat je al jaar in de kast hebt staan, jou enorm kan verrassen?

5. Lees je liever papieren boeken of digitale boeken en waarom?
Ik lees nog steeds alleen maar papieren boeken. Misschien komt het mede doordat ik zelf schrijf. Je weet hoeveel werk het is totdat een boek uiteindelijk een kaft, een titel en een verschijningsdatum heeft. Dan is dat fysieke product, dat je letterlijk kan doorbladeren, het prachtige resultaat. Een e-book heeft dat gevoel van ‘een cadeautje’ toch minder.
Overigens ben ik wel ‘om’ als het gaat om luisterboeken. Het is heerlijk om een stuk te gaan wandelen en tegelijkertijd een goed verhaal tot je te nemen via je koptelefoon. Ook het vouwen van je was wordt een feestje als je helemaal opgaat in een spannend verhaal.