Overslaan en naar de inhoud gaan

Vijf vragen aan… Nathalie Pagie

Lezen is van alle tijden. Of je nu één boek per jaar leest of wekelijks een boek verslindt, lezen brengt je even in een andere wereld, leert je het een en ander en zorgt voor de nodige ontspanning. Heerlijk!

Ik ben natuurlijk niet de enige die dol is op lezen. In de rubriek ‘Vijf vragen aan…’ laat ik een (veel)lezer aan het woord. Wie weet levert het je wel een mooie boekentip op. Deze keer lees je de antwoorden van auteur Nathalie Pagie. Ze schrijft thrillers, waaronder de bestsellers ’IJsengel’ en ’Noordkaap’ en de avontuurlijke serie over journalisten Tara & Diego.
In oktober ligt de volgende thriller alweer in de winkel: ‘Helsinki’. De feestelijke presentatie (corona-proof!) van deze razend spannende pageturner is op donderdag 15 oktober om 19.00 uur bij Boek & Koek in Maarn. Iedereen is welkom, gratis entree. Aanmelden is fijn, via een mail naar info@boekenkoek.net.

1. Welk boek lees je op dit moment en wat vind je er tot nu toe van?
Ik ben bezig in ‘Als het bloedt’ van Stephen King, een bundel van vier verhalen. King heeft heel veel geschreven, ik heb niet alles gelezen, maar wat ik las, vond ik erg goed. Het is knap hoe hij je bij de hand neemt en het verhaal insleurt. Als lezer slik ik alles wat hij bedenkt voor zoete koek, hoe bovennatuurlijk of onwaarschijnlijk het ook is. Als hij het zegt, klopt het en is het waar. Dat is een talent dat je in zijn genre maar bij weinig anderen ziet. Ik voel ook het schrijfplezier dat hij aan zijn eigen verhalen beleeft, dat is fijn. Van zijn oude werk vind ik ‘Pet Sematary’ en ‘The Shining’ nog steeds onovertroffen, maar dit nieuwste boek (ik ben nog bezig in het eerste verhaal) mag er zeker ook zijn.

2. Welk boek heb je in je jeugdjaren verslonden?
Dat zijn er aardig wat, ik las graag en veel, was vaste bezoeker van de bibliotheek. Wat titels die in me opkomen, zijn: ‘De kleine kapitein’, ‘De vijf’, ‘Kruistocht in spijkerbroek’, ‘Het onzichtbare licht’, ‘Oorlogswinter’, ‘Koning van Katoren’ en ‘De Zevensprong’.

3. Welk boek zou je willen herlezen en waarom?
De hele Harry Potter-reeks, omdat het geweldig, fantastisch en heerlijk blijft. Ik begon in deel 1 toen ik in mijn studententijd in een kinderboekenwinkel in Tilburg werkte en sindsdien ben ik hooked. Ik heb de boeken in het Engels gelezen, maar heb ze ook in het Nederlands in huis om aan mijn dochter voor te lezen. Die genoot er ook erg van, totdat de brugklas begon en er andere dingen belangrijk werden, maar dat is natuurlijk een fase :). Harry is een blijvertje.

4. Welk boek staat al heel lang ongelezen in je kast en hoe komt dat?
‘Het werk’ van Etty Hillesum, een bijzondere dame die haar belevenissen en gedachten tijdens de Tweede Wereldoorlog in dagboekvorm op papier heeft gezet. Het lijkt me prachtig, maar ook zwaar en daarom zie ik er toch tegenop eraan te beginnen. Vreemd, in fictie kan het me niet snel te eng of luguber zijn, maar tegen trieste verhalen uit het echte leven ben ik slecht bestand.

5. Lees je liever papieren boeken of digitale boeken en waarom?
Papier! Ik wil een boek voelen, ruiken, ervaren en dat kan naar mijn mening toch stukken minder goed met een geschreven verhaal op een scherm. Ik weet dat de e-reader in opmars is en dat veel mensen er plezier aan beleven en dat is mooi, mijn boeken verschijnen ook allemaal als e-book, maar toch.. ik ben niet van de technische gadgets, geef mij maar een ‘echt’ boek.