Overslaan en naar de inhoud gaan

Vijf vragen aan… Noëlle

Lezen is van alle tijden. Of je nu één boek per jaar leest of wekelijks een boek verslindt, lezen brengt je even in een andere wereld, leert je het een en ander en zorgt voor de nodige ontspanning. Heerlijk!

Ik ben natuurlijk niet de enige die dol is op lezen. In de rubriek ‘Vijf vragen aan…’ laat ik een (veel)lezer aan het woord. Wie weet levert het je wel een mooie boekentip op. Deze keer lees je de antwoorden van Noëlle.

1. Welk boek lees je op dit moment en wat vind je er tot nu toe van?
Op dit moment lees ik ‘Het feest’ van Elizabeth Day en ik vind het een heel intrigerend boek! Het gaat over twee beste vrienden, eentje afkomstig uit een rijke, aristocratische familie en de ander een arbeiderszoon. Er worden door veel mensen uit hun omgeving vraagtekens gezet bij hun vriendschap, maar ze gaan voor elkaar door het vuur. Ze weten zelfs elkaar diepste geheimen… Dan gebeurt er iets op een verjaardag wat alles op z’n kop zet. Het is heel vlot geschreven, leest onwijs spannend maar is ook een interessant kijkje in de Britse elite. Ik geniet er erg van!

Hierna staat trouwens ‘De ballade van slangen en zangvogels’ van Suzanne Collins klaar. Ik ben er al stiekem in begonnen, maar ik wil eigenlijk wachten tot ik ‘Het feest’ uit heb voor ik eraan begin. Toen de Hongerspelen-boeken verschenen heb ik ze direct verslonden, het voelt alsof ik er nu nog maar één keer aan kan beginnen met de prequel, haha.

2. Welk boek heb je in je jeugdjaren verslonden?
Lastig! Ik las sowieso alle boeken van Jacques Vriens, Roald Dahl, Paul Biegel, Annie M.G. Schmidt en Tonke Dragt. Maar er zijn ook prentenboeken waar ik enorm veel mooie herinneringen aan heb. Zoals ‘Roderik de raaf met de gouden veren’ van Hans Wilhelm, die je trouwens gewoon kunt downloaden. Het gaat over een raaf die niet tevreden is met zijn uiterlijk, hij ziet eruit zoals een raaf. Zwart, niet kleurrijk zoals een papegaai of flamingo. Dan gaat hij naar een heks om zijn uiterlijk te veranderen, maar of dat goed gaat… Het is echt prachtig getekend met felle kleuren en gouden glitters!

Als ik favorieten moet kiezen van de andere auteurs die ik nu noem, kies ik ‘Achtste groepers huilen niet’ van Jacques Vriens, ‘De heksen’ van Roald Dahl, ‘Het sleutelkruid’ van Paul Biegel en ‘Wiplala’ van Annie M.G. Schmidt. Of ‘Minoes’. Of ‘Ibbeltje’ (of allemaal… Ik heb mijn masterscriptie geschreven over ‘Het schaap Veronica’ van Annie M.G. Schmidt, met vooral de focus op de verschillende illustraties van Wim Bijmoer en Fiep Westendorp, dus ik ben nogal fan…) en uiteraard ‘De brief voor de koning’ van Tonke Dragt.

3. Welk boek zou je willen herlezen en waarom?
Het is leuk om te merken dat veel van de boeken die ik vroeger als kind verslond en favoriet zijn, bij Van Goor en bij Van Holkema & Warendorf zijn uitgegeven. En daar werk ik nu zelf. Dat vind ik nog steeds heel tof.

Ik zou heel graag de Stravaganza-serie herlezen. Het eerste boek gaat over Lucien die ontdekt dat hij zichzelf door tijd en ruimte kan verplaatsen, door een oud notitieboek komt hij terecht in de zestiende eeuw, in de prachtige stad Bellezza. Het is een heerlijk fantasierijk boek en heel mooi uitgegeven met stofomslag met zilveren glitters erin… De daaropvolgende delen gaan steeds over een nieuw avontuur met een nieuwe hoofdpersoon.

Ik zou ook heel graag alles van ‘Twilight’ opnieuw lezen, ook zo’n serie die ik naast ‘De Hongerspelen’ echt heb verslonden. Daarnaast zou ik ‘Nachtland’ van Jan van Leeuwen willen herlezen, dat boek las ik tijdens mijn master en het is zo prachtig. Het gaat over een jongen die in coma raakt en in een droomwereld op zoek gaat naar zijn vader. Het is echt een fantasievol verhaal met heel veel heftige thema’s (verslaving, mishandeling) en symboliek erin verwerkt. Het is echt een indrukwekkend boek. En ik zou de ‘Hart van inkt’-serie van Cornelia Funke graag herlezen, over een meisje dat de gave heeft dat wat ze voorleest, tot leven te wekken.

Ik heb me nu eigenlijk alleen beperkt tot kinderboeken, maar er zijn ook zoveel boeken voor volwassenen die ik zou willen herlezen. Ik heb Nederlandse taal en cultuur gestudeerd en dus echt veel moeten (en willen) lezen. ‘Normale mensen’ van Sally Rooney vond ik heel indrukwekkend, evenals ‘De hemel verslinden’ van Paolo Giordano (‘De eenzaamheid van de priemgetallen’ van hem is ook echt een aanrader). Of ‘Drift’ van Bregje Hofstede. Sorry, ik raak niet uitgepraat :-)

4. Welk boek staat al heel lang ongelezen in je kast en hoe komt dat?
Alle boeken die ik koop, lees ik vrij snel achter elkaar uit. ‘Tonio’ van A.F.Th. Van der Heijden staat al wel een tijdje in de kast, maar dat komt denk ik ook omdat de meeste van mijn boeken bij mijn ouders in de boekenkast staan. Ik heb helaas een te klein appartementje voor al mijn boeken! Ik denk dat ik er nog niet aan ben begonnen omdat het een over een vrij heftig onderwerp gaat, en het is een dikke pil. Commitment dus :-).

5. Lees je liever papieren boeken of digitale boeken en waarom?
Absoluut liever papieren boeken! Het gevoel van een boek in je handen, de geur en de dikte ervan, ik vind het zoveel fijner dan een digitaal boek. Ik vind het lekker dat je even geen schermtijd hebt met een boek en je volledig kunt afsluiten. En je kunt goed zien hoe ver je nog bent, ‘m uitlenen aan iemand, plus dat het mooi in de kast staat! Maar toegegeven, voor de ruimte in mijn huis zou het schelen om een digitaal boek aan te schaffen, en het is ook wel handig voor op vakantie. Dus ik snap dat mensen voor een digitale versie gaan!