Overslaan en naar de inhoud gaan

Vijf vragen aan… Petra

Lezen is van alle tijden. Of je nu één boek per jaar leest of wekelijks een boek verslindt, lezen brengt je even in een andere wereld, leert je het een en ander en zorgt voor de nodige ontspanning. Heerlijk!

Ik ben natuurlijk niet de enige die dol is op lezen. In de rubriek ‘Vijf vragen aan…’ laat ik een (veel)lezer aan het woord. Wie weet levert het je wel een mooie boekentip op. Deze keer lees je de antwoorden van Petra.

1. Welk boek lees je op dit moment en wat vind je er tot nu toe van?
‘Uit het leven van Scarlett’ van Ciara Geraghty. Dit boek heb ik "geruild/gewonnen" met het Sinterklaas-dobbelspel dat we speelden met de familie. Ik zag dat het een feelgood roman was, dus het leek me leuk ervoor te strijden. Ik lees de laatste jaren eigenlijk alleen nog maar van dit soort boeken, omdat het makkelijk weg leest en ik er weinig bij na hoef te denken. Ik vind het belangrijk om met taal bezig te blijven, dus te lezen, maar met mijn drukke baan vind ik het lastig om boeken te lezen waar ik veel bij na moet denken omdat ik daar vaak de concentratie niet meer voor heb. Daarnaast heb ik bij een goed boek ook moeite om het weg te leggen, maar slapen is toch wel een wezenlijk deel van mijn bestaan om energie te verkrijgen, dus dan is lang lezen niet zo handig.

Ik vond het begin van het boek wat ik nu lees wel wat taai. Het kwam niet echt op gang, er gebeurde weinig. Omdat ik in deze coronatijd toch wel genoeg tijd heb om boeken te lezen (het is mijn pauze-activiteit) en het prettig is om buiten in het zonnetje te zitten, worstelde ik me er wel doorheen. Nu ik halverwege ben, komt er wat meer spanning in het verhaal waardoor ik weer makkelijker doorlees.

2. Welk boek heb je in je jeugdjaren verslonden?
Ik heb in mijn jeugdjaren heel veel historische romans gelezen: Thea Beckman, Evert Hartman en Jan Terlouw. Al die boeken vond ik heel erg leuk om te lezen. Ze waren spannend, ontroerend en nodigden uit om verder te lezen. Mijn favoriet was ‘Hasse Simonsdochter’, ook zo'n ontroerend verhaal. Ik kan me ook nog wel vaag herinneren dat ik om sommige stukken moest huilen, al weet ik niet meer wat de precieze inhoud was.

3. Welk boek zou je willen herlezen en waarom?
Wellicht dat ik de boeken van Harry Potter nog wel weer eens ga lezen. Daar was ik ook echt wel fan van, omdat ik er heerlijk bij kon fantaseren over hoe de school en dergelijke eruit zou zien. Ik zou sowieso nooit meer de films ervan kijken, want die hebben mijn eigen fantasie ernstig vertroebeld.

4. Welk boek staat al heel lang ongelezen in je kast en hoe komt dat?
Het boek ‘Ik dood’ van Giorgio Faletti. Mijn broer had het gelezen en was erg onder de indruk, dus toen ik bij hem in Italië was, heb ik het mee terug genomen. Nu staat het al zeker zeven jaar in de kast. Het is zo'n boek waarbij je je moet concentreren en zoals ik al eerder zei, zijn dat momenteel niet mijn favoriete boeken.

5. Lees je liever papieren boeken of digitale boeken en waarom?
Ik heb met mijn verjaardag - alweer ruim acht jaar geleden - één van de eerste E-readers gekregen. Ik vond dat wel een gouden uitvinding, want je sjouwt niet meer met heel veel boeken in je koffer als je op vakantie gaat. Deze e-reader ging na een jaar of drie kapot. Ik heb nooit meer een nieuwe gekocht. Ik houd wel meer van papieren boeken, heb ik ontdekt. En ook het feit dat je boeken kan doorgeven aan anderen via die ouderwetse manier vind ik heerlijk. De feelgood romans geef ik altijd door aan een collega, en zij geeft ze weer door aan een vriendin. Zo maken we de leeswereld weer een beetje mooier.