Overslaan en naar de inhoud gaan

Vijf vragen aan… Petra Spark

Lezen is van alle tijden. Of je nu één boek per jaar leest of wekelijks een boek verslindt, lezen brengt je even in een andere wereld, leert je het een en ander en zorgt voor de nodige ontspanning. Heerlijk!

Ik ben natuurlijk niet de enige die dol is op lezen. In de rubriek ‘Vijf vragen aan…’ laat ik een (veel)lezer aan het woord. Wie weet levert het je wel een mooie boekentip op. Deze keer lees je de antwoorden van Petra Spark. Neem gerust eens een kijkje op de website van deze auteur.

1. Welk boek lees je op dit moment en wat vind je er tot nu toe van?
Momenteel lees ik 'The war of the worlds' van H.G. Wells. Het is een boek dat onterecht te vaak wordt geassocieerd met science fiction. Het speelt in op het universele angstgevoel van de mens. Het verhaal gaat over de komst van Marsbewoners naar de Aarde, en dat verloopt niet zo vreedzaam. Er is paniek, chaos, de leefwereld van de mens verandert compleet. Ik vind het heel interessant om dit boek te lezen in deze onvoorspelbare coronatijd die voor iedereen erg onwezenlijk aanvoelt.

2. Welk boek heb je in je jeugdjaren verslonden?
In mijn jeugdjaren verslond ik de serie 'De vijf' van Enyd Blyton: zo spannend en vol avontuur! En als kind was er natuurlijk het onvergetelijke 'Jip en Janneke'. Annie M.G. Schmidt slaagde er telkens opnieuw in om me door de eenvoudige belevenissen van Jip en Janneke het gevoel te geven dat ik hun gekke avonturen samen met hen beleefde.

3. Welk boek zou je willen herlezen en waarom?
Door de coronacrisis is mijn bibliotheek gesloten. Ik ben dus op zolder op zoek gegaan naar de boeken van mijn favoriete auteur: Stephen King. Ik ben zowel ‘Cujo’ als ‘De noodzaak’ aan het herlezen. Waarom? Stephen King blijft een meesterverteller en hoewel ik intussen weet hoe ‘De noodzaak’ afloopt, vind ik het als schrijfster heel interessant om te zien hoe er van meet af aan wordt opgebouwd naar een meesterlijke finale. Ontspanning en leerschool tegelijk. Twee vliegen in één klap.

4. Welk boek staat al heel lang ongelezen in je kast en hoe komt dat?
'Moederbrein - Hoe moederschap je slimmer' maakt van Ketherine Ellison. Ik kreeg het boek tien jaar geleden van een vriendin, maar ik vrees dat ik het nooit zal lezen. Lezen staat voor mij synoniem met fictie, of het moet een autobiografisch verhaal zijn, dat kan mij ook boeien. Maar of ik nu slimmer of dommer wordt door moeder te zijn wil ik - eerlijk gezegd - niet weten. Sommige geheimen van Moeder Natuur mogen niet worden blootgelegd ;-)
Op vlak van fictie vrees ik dat ik niet door ‘Vijftig Tinten Grijs’ ben geraakt. Ik ben dan ook geen grote fan van romantische verhalen.

5. Lees je liever papieren boeken of digitale boeken en waarom?
Boeken staan voor mij synoniem aan papier. Dus digitaal lezen is voor mij (tot op heden) een no-go.