Overslaan en naar de inhoud gaan

Vijf vragen aan… Priscilla van Gastel

Lezen is van alle tijden. Of je nu één boek per jaar leest of wekelijks een boek verslindt, lezen brengt je even in een andere wereld, leert je het een en ander en zorgt voor de nodige ontspanning. Heerlijk!

Ik ben natuurlijk niet de enige die dol is op lezen. In de rubriek ‘Vijf vragen aan…’ laat ik een (veel)lezer aan het woord. Wie weet levert het je wel een mooie boekentip op. Deze keer lees je de antwoorden van auteur Priscilla van Gastel. Zij heeft samen met haar zus Chantal van Gastel het boek ’Zonder jou’ geschreven.

1. Welk boek lees je op dit moment en wat vind je er tot nu toe van?
Op dit moment zit ik in between books. Ik heb net ‘Knap voor een dik meisje’ van Tatjana Almuli uit de vakantiebieb gelezen en het volgende boek dat ik ga lezen is ‘In hechtenis’ van Nicci French.

2. Welk boek heb je in je jeugdjaren verslonden?
Ik realiseerde me laatst opeens dat ik als kind de meeste boeken niet uitlas. Ik vond lezen leuk, maar kon meestal niet de concentratie voor het hele boek opbrengen. Ik had wel behoorlijk veel boeken als kind, waaronder een hele collectie Disney-boekjes, waar maandelijks een nieuw deel van verscheen. Die waren kort, dus die las ik wel uit. Ik heb op de lagere school ook altijd een abonnement gehad op jeugdtijdschriften, zoals de Bobo, Okki en Taptoe. En we hadden thuis een leesmap, waar ik altijd de Tina en Donald Duck uit las.
Nu, als volwassene, lees ik soms de boeken waar ik als kind niet helemaal doorheen kwam opnieuw. Roald Dahl is namelijk nog steeds geweldig om te lezen, ook als je geen kind meer bent, en dat geldt voor heel veel goede jeugdboeken.

3. Welk boek zou je willen herlezen en waarom?
Eigenlijk herlees ik een boek bijna nooit, met uitzondering van de boeken van mijn zus, die heb ik al een aantal keer gelezen voor ze überhaupt verschijnen. En dan lees ik ze altijd nog een keer écht in boekvorm. Maar eigenlijk verveel ik me te snel om fictie te herlezen, omdat het element van verrassing dan toch verdwenen is. Echt goede boeken (zowel fictie als non-fictie) wil ik nog wel eens terugpakken om alinea’s of quotes terug te lezen. Maar eigenlijk nooit helemaal dus.

4. Welk boek staat al heel lang ongelezen in je kast en hoe komt dat?
Er stond een hele stapel ongelezen boeken in mijn boekenkast, waar ik maar niet aan toekwam terwijl ik ze toch graag wilde lezen. Daarom heb ik ze verhuisd naar mijn nachtkastje. Door steeds een uurtje voor het slapen te lezen, had ik ze binnen een paar weken uit. ‘Björnstad’ van Fredrik Backman en ‘De onsterfelijken’ van Chloe Benjamin zaten tussen die stapel en dat vond ik heel mooie boeken.

5. Lees je liever papieren boeken of digitale boeken en waarom?
Ik ben een absolute fan van het papieren boek. Dat is voor mij eigenlijk de enige vorm van echte ontspanning in een wereld van schermen en nog meer schermen.