Overslaan en naar de inhoud gaan

Vijf vragen aan… Rian Sevenhuijsen

Lezen is van alle tijden. Of je nu één boek per jaar leest of wekelijks een boek verslindt, lezen brengt je even in een andere wereld, leert je het een en ander en zorgt voor de nodige ontspanning. Heerlijk!

Ik ben natuurlijk niet de enige die dol is op lezen. In de rubriek ‘Vijf vragen aan…’ laat ik een (veel)lezer aan het woord. Wie weet levert het je wel een mooie boekentip op. Deze keer lees je de antwoorden van auteur Rian Sevenhuijsen. Zij is onder meer bekend van ’Tussen licht en donker’.

1. Welk boek lees je op dit moment en wat vind je er tot nu toe van?
Ik ben net begonnen in ‘Caraval’ van Stephanie Garber. Mijn oudste dochter (13) is het boek afgelopen week gaan lezen en was er heel enthousiast over. Ik vind het leuk om af en toe een boek samen met mijn kinderen te lezen, dus hebben we besloten dat ik deze met haar meelees. Ik ben heel benieuwd, want het begin was direct goed.
Daarnaast lees ik ‘Breathless’ van Jennifer Niven. Mijn man werkt vaak in het buitenland en we hebben de traditie dat hij na elke reis een boek voor me meeneemt. Superleuk! Omdat hij ze zelf uitkiest, is het elke keer weer een verrassing. In de afgelopen jaren heb ik daardoor best veel boeken gelezen die ik anders nooit in mijn handen zou hebben gehad, maar die ik niet had willen missen.

2. Welk boek heb je in je jeugdjaren verslonden?
De boeken van Paul Biegel vond ik als kind geweldig (nog steeds eigenlijk). Hij kan de mooiste werelden tevoorschijn toveren. ‘De tuinen van Dorr’ vond ik geloof ik het allermooiste boek dat ik van hem heb gelezen.

3. Welk boek zou je willen herlezen en waarom?
‘The Nightcircus’ van Erin Morgenstern ligt klaar om nog een keer te lezen. Dit verhaal bevat zoveel lagen en is zo magisch dat ik er graag nog een keer induik.

4. Welk boek staat al heel lang ongelezen in je kast en hoe komt dat?
Helaas staan er een paar boeken al lang ongelezen in mijn kast. Verdreven door nieuwere exemplaren, die net iets aantrekkelijker waren, of door boeken die als inspiratie dienden voor mijn eigen werk. Eén van die boeken is ‘De Reiziger’ van Diana Gabaldon. Toen ik ontdekte dat Netflix heel veel seizoenen had, ben ik daaraan begonnen en heb ik het boek laten liggen. Ai.

5. Lees je liever papieren boeken of digitale boeken en waarom?
Ik lees het liefst een Engels, Duits of Nederlands papieren boek, omdat je dat zo lekker kunt vasthouden. Sinds ik in het buitenland woon, lees ik echter ook graag digitale boeken, omdat ik op die manier makkelijk Nederlands werk kan blijven lezen. Toen we nog gewoon konden reizen, was ik regelmatig in Groningen en dan nam ik bij Van der Velde altijd wel een stapeltje boeken mee. Nu lukt dat niet meer en zijn e-boeken een uitkomst.