Overslaan en naar de inhoud gaan

Vijf vragen aan… Susan Muskee

Lezen is van alle tijden. Of je nu één boek per jaar leest of wekelijks een boek verslindt, lezen brengt je even in een andere wereld, leert je het een en ander en zorgt voor de nodige ontspanning. Heerlijk!

Ik ben natuurlijk niet de enige die dol is op lezen. In de rubriek ‘Vijf vragen aan…’ laat ik een (veel)lezer aan het woord. Wie weet levert het je wel een mooie boekentip op. Deze keer lees je de antwoorden van auteur Susan Muskee. Zij heeft dit jaar haar debuut ’Scones en spotlights’ uitgebracht.

1. Welk boek lees je op dit moment en wat vind je er tot nu toe van?
Ik ben op dit moment ‘Bijna Echt’ van Lisa van Campenhout aan het lezen. Het gaat over Brenda, een meisje dat het zat is om onzichtbaar te zijn en zichzelf daarom opnieuw uitvindt. Vanaf dat moment gaat ze door het leven als Aurélie uit Parijs en bouwt ze een indrukwekkend aantal Instagramvolgers op, maar wordt haar web van leugens langzaamaan ook steeds verstikkender. Ik ben nu ongeveer halverwege het boek en zit er echt helemaal in! Dit is zo’n boek dat ik het liefst in één keer uit zou lezen omdat ik zo benieuwd ben hoe het verder gaat.

2. Welk boek heb je in je jeugdjaren verslonden?
Ik heb niet echt één lievelingsboek uit mijn jeugd, maar kan me wel herinneren dat ik allemaal van die ‘Floortje op de ponyboerderij’-boeken las. En ik las héél veel Tina Toppers! Daar had ik een abonnement op, en dan lag er eens in de zoveel tijd zo’n boek op de mat. Ik geloof dat het er inmiddels tientallen zijn en ik heb ze zeker niet allemaal gelezen, maar zeker wel een flink aantal.

3. Welk boek zou je willen herlezen en waarom?
Sowieso de hele Harry Potter-serie, want die heb ik pas twee jaar geleden voor het eerst gelezen. Sindsdien niet nog een keer, terwijl ik denk dat het de tweede keer misschien wel nog beter is. Maar ook ‘Voor Jou’ van Jojo Moyes. Gewoon omdat ik het zo’n ontzettend mooi boek vind en er een aantal keren heel erg bij heb zitten snotteren, en daarna ook niet zomaar een volgend boek op kon pakken. Heerlijk vind ik dat soort boeken, die je even op je in moet laten werken of zo. O, en de Twilight-serie! Omdat ik helemaal weg was van de boeken, maar toen kwamen de films en was het ineens dat iedereen die boeken blijkbaar heel slecht vond en de films nog veel slechter. Ik vond de films inderdaad ook niet echt heel bijzonder maar de boeken vond ik echt geweldig, dus ik wil ze eigenlijk nog eens lezen om te kijken of ze nou echt zo ’slecht’ waren.

4. Welk boek staat al heel lang ongelezen in je kast en hoe komt dat?
Oei, dat zijn er eigenlijk meer dan ik toe wil geven… Maar dat komt ook doordat ik veel op mijn e-reader lees, en ik dan zelfs fysieke boeken soms nog een keer als e-book koop omdat ik ze dan sneller lees. In elk geval staat ‘Oranje Is Het Nieuwe Zwart’ al heel lang ongelezen in mijn boekenkast. Dat boek is geschreven door Piper Kerman en het is het boek waar de Netflix-serie ‘Orange Is The New Black’ (je verwacht het niet) op is gebaseerd. Ik vond de serie echt heel tof en heb ergens tijdens seizoen 1 al het boek gekocht, maar die staat dus nog steeds ongelezen in de kast.

5. Lees je liever papieren boeken of digitale boeken en waarom?
Haha, zonder deze vraag te zien heb ik hem al een klein beetje beantwoord! Ik houd heel veel van het gevoel en de geur van een nieuw boek, maar toch lees ik liever digitaal. Dat komt omdat ik veel lees voordat ik ga slapen, en dan is het zo handig als je al met het licht uit, helemaal opgerold in de deken kunt liggen en dan verder kunt lezen in je boek. Als ik dan wil gaan slapen, hoef ik alleen maar mijn e-reader naast mijn kussen te leggen zonder amper nog te bewegen, ideaal vind ik dat. Maar de ‘magie’ van een fysiek boek is wel echt niet te overtreffen. Het lijkt me trouwens heel tof als er e-readers zouden zijn met een kleurenscherm – die zijn er nog niet, toch? Tijdens het lezen merk je daar natuurlijk niets van met alleen maar letters, maar als je e-reader dan op tafel ligt zie je in elk geval de cover niet zo halfslachtig in zwart-wit. Zo’n mooie, kleurige cover is toch veel mooier?