Overslaan en naar de inhoud gaan

Vijf vragen aan… Susanne

Lezen is van alle tijden. Of je nu één boek per jaar leest of wekelijks een boek verslindt, lezen brengt je even in een andere wereld, leert je het een en ander en zorgt voor de nodige ontspanning. Heerlijk!

Ik ben natuurlijk niet de enige die dol is op lezen. In de rubriek ‘Vijf vragen aan…’ laat ik een (veel)lezer aan het woord. Wie weet levert het je wel een mooie boekentip op. Deze keer lees je de antwoorden van Susanne.

1. Welk boek lees je op dit moment en wat vind je er tot nu toe van?
‘Mijn jaar na jou’ van Nina de Pass. Ik heb dit als manuscript gelezen en nu het verschenen is en ik de lovende recensies las, wilde ik het als consument herlezen als het ware. Het is heel fijn om het in vertaling opnieuw te lezen zonder in gedachten al een leesrapport te maken. Ook lees ik ‘Confettiregen’ van Splinter Chabot, een heel ontwapenend verhaal van een jongen die zichzelf leert kennen en moet ontdekken dat hij echt zichzelf mag zijn. Het raakt me te lezen dat je, ook als je uit een liefdevol en ruimdenkend nest komt, enorm kan worstelen door hoe je zelf naar de wereld kijkt en denkt te weten wat anderen van je verwachten.

2. Welk boek heb je in je jeugdjaren verslonden?
Alles van Enid Blyton en Roald Dahl, de Kameleon-serie en ‘Koning van Katoren’.

3. Welk boek zou je willen herlezen en waarom?
‘Oorlogswinter’ van Jan Terlouw, omdat ik oorlogsboeken altijd indrukwekkend vind en ik het heel belangrijk vind om die te blijven herlezen. Zo herlees ik ook regelmatig ‘Engelandvaarders’ van K. Norel.

4. Welk boek staat al heel lang ongelezen in je kast en hoe komt dat?
‘Het einde van de eenzaamheid’ van Benedict Wells. Ik wil deze heel graag lezen en het boek ligt dan ook boven op mijn tbr-stapel voor de komende zomer. Hoe het komt? Doordat ik veel voor werk lees en veel binnen het genre lees dat ik zelf uitgeef, waardoor andere boeken wachten op een moment dat ik tijd heb voor ander leesvoer. Ik verheug me erop.

5. Lees je liever papieren boeken of digitale boeken en waarom?
Voor mijn werk digitaal, want minder sjouwwerk en altijd bij de hand. Privé liever op papier, omdat ik dat een heel fijne beleving vind, het in het zicht kan leggen als verheugmomentje en ik voor mijn gevoel makkelijker kan zien hoe fijn veel bladzijdes ik nog kan lezen. En omdat ik dan een goede reden heb om toffe boekenleggers te gebruiken :-).