Overslaan en naar de inhoud gaan

Vijf vragen aan… Tamara Haagmans

Lezen is van alle tijden. Of je nu één boek per jaar leest of wekelijks een boek verslindt, lezen brengt je even in een andere wereld, leert je het een en ander en zorgt voor de nodige ontspanning. Heerlijk!

Ik ben natuurlijk niet de enige die dol is op lezen. In de rubriek ‘Vijf vragen aan…’ laat ik een (veel)lezer aan het woord. Wie weet levert het je wel een mooie boekentip op. Deze keer lees je de antwoorden van auteur Tamara Haagmans. Zij is onder meer bekend van ’De mooiste dag van je leven’ en ’Italiaanse toestanden’.

1. Welk boek lees je op dit moment en wat vind je er tot nu toe van?
Digitaal lees ik 'Lentegroen' van Jackie van Laren. Ik heb gedeeltes meegelezen tijdens het schrijven en ik vind het leuk om te zien hoe het boek uiteindelijk geworden is. Maar ik lees heel snel en op het moment dat jij dit leest, is dat boek waarschijnlijk alweer uit. Op papier lees ik ‘Mr. Swipe right’ van Nicola May. (Dat heb ik vertaald en ik wilde teruglezen hoe het er uitziet en hoe het leest, hahaha.)

2. Welk boek heb je in je jeugdjaren verslonden?
Van mijn zesde tot mijn tiende ongeveer was ik verslaafd aan Roald Dahl en heb ik zijn boeken wel 20x gelezen, en daarna, toen ik ein-de-lijk op de grote mensen-afdeling van de bieb mocht lenen per uitzondering ging ik meteen door naar Stephen King. De eerste was ‘IT’ en daarna is het nooit meer goedgekomen.

3. Welk boek zou je willen herlezen en waarom?
Ik herlees regelmatig een boek, zo heb ik 'The stand' van Stephen King al tientallen keren gelezen. Ik zou het wel eens opnieuw wil lezen. Dus dat ik helemaal niet meer weet hoe het gaat en het helemaal opnieuw kan “beleven”. Dat heb ik ook met ‘Verity’ van Colleen Hoover. En nu ik dat zeg, ik denk dat ik die deze week nog eens uit de kast trek. Gewoon omdat het een heerlijk boek is. Ik heb dus niet echt een boek dat ik zou willen herlezen, want als ik daar zin in heb, doe ik het gewoon!

4. Welk boek staat al heel lang ongelezen in je kast en hoe komt dat?
Er staan geen ongelezen boeken in mijn kast. Ik koop een boek echt alleen als ik zeker weet dat ik het ga lezen. Er zijn wel boeken die me zo tegenvielen dat ik ze niet úitgelezen heb, maar dat is de vraag niet. Ik zou dat trouwens ook zo nooit zeggen. Ik weet hoeveel moeite en tijd er zit in het schrijven van een boek en om dan te zeggen: “Oh ik heb het niet uitgelezen want bleeeeeeeeeeeeh...” vind ik zielig voor de auteur.

5. Lees je liever papieren boeken of digitale boeken en waarom?
Ik lees ze allebei even graag, ligt aan de situatie welke van de twee. Op een stoel in de zon, of op de bank, ergens waar ik relaxt kan lezen, lees ik liever een papieren boek. Als ik onderweg ben, in de wachtkamer, in het vliegtuig, op een bankje in het park, op vakantie, etc, lees ik liever een digitaal boek omdat je het sneller wegstopt als je aan de beurt bent, weg moet etc. In bed lees ik trouwens allebei en soms (Dit is echt heel erg...) koop ik een boek zelfs twee keer. Ik had vorig jaar een papieren boek van 1000+ blz en ik kon het gewoon níet lekker vasthouden. Draaien, weer draaien, uit bed laten vallen... Toen was ik het zat en heb ik het digitale exemplaar aangeschaft. In bed las ik op de e-reader en overdag beneden ging ik in de papieren verder waar ik op de ereader was gebleven...