Overslaan en naar de inhoud gaan

Vijf vragen aan… Tanja de Jonge

Lezen is van alle tijden. Of je nu één boek per jaar leest of wekelijks een boek verslindt, lezen brengt je even in een andere wereld, leert je het een en ander en zorgt voor de nodige ontspanning. Heerlijk!

Ik ben natuurlijk niet de enige die dol is op lezen. In de rubriek ‘Vijf vragen aan…’ laat ik een (veel)lezer aan het woord. Wie weet levert het je wel een mooie boekentip op. Deze keer lees je de antwoorden van auteur Tanja de Jonge. Zij is onder meer bekend van ‘Door dik en dun’ en ‘Bodyhack’.

1. Welk boek lees je op dit moment en wat vind je er tot nu toe van?
‘Normale mensen’ van Sally Rooney. Het is een verhaal over de vriendschap/liefde tussen Connell en Marianne. Het verhaal wordt verteld in twee perspectieven. Om en om lees je de gedachten van hem en haar in aparte hoofdstukken. Het schuurt tussen hen en het lukt ze maar niet in harmonie bij elkaar te komen. Doordat je beide personages van binnenuit kan volgen, kun je ook volgen waar het misgaat. Ik vind het erg mooi geschreven.

2. Welk boek heb je in je jeugdjaren verslonden?
Ik verslond de hele bibliotheek, maar was fan van Rita Tornquist. Geen idee meer waar ze over schreef, maar ik herinner me dat ik die naam altijd opzocht in de bieb. Ook Astrid Lindgren was favoriet, maar volgens mij was die schrijfster bij iedereen favoriet in die tijd. Je kon niet in de jaren zeventig en tachtig opgroeien zonder de boeken van Astrid Lindgren te lezen. Ik was dol op ‘Karlsson van het dak’.

3. Welk boek zou je willen herlezen en waarom?
In 1992 ben ik met een vriendin naar China gereisd. Eenmaal aan de andere kant van de wereld trok ik een boek uit mijn rugzak: ‘Quincunx’ van George Palliser. Met mijn vriendin heb ik daarover ruzie gekregen, omdat we samen op reis waren en ze mij niet meer uit dat boek loskreeg. Later kregen we opnieuw ruzie, maar toen omdat zij dat boek ook ging lezen, en niet meer de hotelkamer uit wilde komen voordat het uit was. Ik vond dat een fantastisch boek. Het pakte ons allebei compleet in. Ik zou het weer eens moeten herlezen om te zien of ik het nog steeds zo pakkend vind.

4. Welk boek staat al heel lang ongelezen in je kast en hoe komt dat?
‘Toen kwam moeder met een mes’ van Nicolien Mizee. Ik heb het ooit meegenomen uit een kringloopwinkel ofzo, omdat de titel me aansprak. Iedere keer als ik het oppak, neem ik me voor het eens te gaan lezen, ook omdat op de achterkant staat dat het “schrijnend hilarisch” is. Maar dan ben ik steeds nog in een ander boek bezig. En als dat uit is, ligt er alweer iets anders wat mijn aandacht trekt. Ik werk bij een bibliotheek, dus de stroom boeken die ik tot mijn beschikking heb, droogt nooit op. Ondertussen staat ‘Toen kwam moeder met een mes,’ nog steeds op me te wachten. Ooit lees ik het. Maar wanneer?

5. Lees je liever papieren boeken of digitale boeken en waarom?
Ik heb een sterke voorkeur voor papier. Niet alleen omdat dat lekkerder ruikt, maar ook omdat ik dan altijd zie waar ik ben in een boek. Mijn dochter vindt dat onzin, ze zegt dat er onderaan de bladzijde van een digitaal boek altijd staat: je bent op bladzijde 59 van de 310. Maar ik wil de dikte van een boek graag in mijn handen voelen en ik wil ongedwongen even kunnen terugbladeren als ik daar zin in heb.