Overslaan en naar de inhoud gaan

Vijf vragen aan… Yves Peirsman

Lezen is van alle tijden. Of je nu één boek per jaar leest of wekelijks een boek verslindt, lezen brengt je even in een andere wereld, leert je het een en ander en zorgt voor de nodige ontspanning. Heerlijk!

Ik ben natuurlijk niet de enige die dol is op lezen. In de rubriek ‘Vijf vragen aan…’ laat ik een (veel)lezer aan het woord. Wie weet levert het je wel een mooie boekentip op. Deze keer lees je de antwoorden van auteur Yves Peirsman. Hij debuteerde vorige jaar met ‘De burgemeester’.

1. Welk boek lees je op dit moment en wat vind je er tot nu toe van?
Momenteel lees ik 'Girl, Woman, Other’ van Bernardine Evaristo, de gedeelde winnares van de Booker Prize in 2019. Het boek geeft een fantastische inkijk in het hoofd en het leven van elf verschillende personages, grotendeels zwarte vrouwen, en toont prachtig hoe literatuur minderheden in de schijnwerpers kan zetten.

2. Welk boek heb je in je jeugdjaren verslonden?
Ik was vroeger een enorme fan van Anthony Horowitz. Vooral de hilarische detectiveverhalen met de broers Diamond in de hoofdrol en de spannende Pentagramreeks over ‘De Vijf’ zijn me bijgebleven. Ook zijn boeken voor volwassenen lees ik nog steeds met veel plezier.

3. Welk boek zou je willen herlezen en waarom?
Daarnet stootte ik toevallig op een recensie van 'Perlmanns Schweigen' van Pascal Mercier, een verhaal over een taalwetenschapper die op een conferentie eerst zijn zelfvertrouwen en dan langzaam zijn verstand verliest, en uiteindelijk bijna een moord begaat. Ik las het absolute meesterwerk een paar jaar geleden en zou er graag nog eens opnieuw van genieten.

4. Welk boek staat al heel lang ongelezen in je kast en hoe komt dat?
Vorig jaar kocht ik ‘Ducks, Newburyport’, het meest recente boek van Lucy Ellmann, dat meer dan 1000 pagina’s telt en toch voor het grootste deel uit één langgerekte zin bestaat, die de gedachtestroom van het hoofdpersonage weergeeft. Nu en dan laat ik me meeslepen door een paar pagina’s, maar ik zoek nog steeds de tijd om het volledig te lezen.

5. Lees je liever papieren boeken of digitale boeken en waarom?
Ik lees het liefst papieren boeken. Soms koop ik e-books omdat ik ze makkelijker kan meenemen op een trektocht in de bergen, maar er gaat toch niets boven echt papier. Bovendien is er weinig gezelliger dan een gevulde boekenkast.