Overslaan en naar de inhoud gaan

Vijf vragen aan… Yvonne

Lezen is van alle tijden. Of je nu één boek per jaar leest of wekelijks een boek verslindt, lezen brengt je even in een andere wereld, leert je het een en ander en zorgt voor de nodige ontspanning. Heerlijk!

Ik ben natuurlijk niet de enige die dol is op lezen. In de rubriek ‘Vijf vragen aan…’ laat ik een (veel)lezer aan het woord. Wie weet levert het je wel een mooie boekentip op. Deze keer lees je de antwoorden van Yvonne.

1. Welk boek lees je op dit moment en wat vind je er tot nu toe van?
‘Herinneringen aan Buchenwald’ van Bart van der Pot. Ik vind het vooral een indrukwekkend boek. Het boek beschrijft de het verhaal van Bart die in 1941 gearresteerd wordt door de Duitsers. Na een korte gevangenschap in Nederland wordt hij afgevoerd naar Buchenwald. Doordat het boek de memoires zijn van Bart, is het soms moeilijk leesbaar. De zinnen zijn hetzelfde gebleven zoals Bart ze ooit schreef, maar daardoor word ik wel beter meegenomen in het verhaal. In het boek spreekt Bart niet over zijn eigen gevoelens, maar lijkt het soms een opsomming van zijn herinneringen. Gewoon een verslag om deze nare dingen uit zijn gedachten te schrijven, lijkt het wel. Daardoor ben ik des te nieuwsgieriger welke gruwelijkheden hij nog moet meemaken in het boek.

2. Welk boek heb je in je jeugdjaren verslonden?
‘Het oneindige verhaal’ van Michael Ende.

3. Welk boek zou je willen herlezen en waarom?
Alle delen van ‘het Lied van ijs en vuur’. Sinds de serie Game of Thrones is afgelopen, mis ik het verhaal en de personages. Als ik de boeken weer zou lezen, denk ik dat ik mijzelf weer helemaal kan verliezen in het verhaal en in gedachten afdwaal naar Westeros.

4. Welk boek staat al heel lang ongelezen in je kast en hoe komt dat?
‘Koorts’ van Saskia Noort. Ik denk dat ik het boek zo uit heb, maar op de één of andere manier trekt het verhaal en de kaft mij niet om te beginnen met lezen. Bovendien heb ik nog zoveel boeken die ik wel graag wil lezen.

5. Lees je liever papieren boeken of digitale boeken en waarom?
Ik lees liever een “echt” boek. Ik houd van de geur van nieuwe boeken en het vasthouden in mijn hand. Bovendien vind ik het fijner lezen dan een e-book.