Overslaan en naar de inhoud gaan

(Voor)lezen in Sinterklaastijd

Sinterklaas is weer in het land en de tijd van pepernoten, chocoladeletters, schoentjes zetten en het Sinterklaasjournaal kijken is begonnen. Onze peuter van drie jaar heeft dit jaar goed door wat het hele Sinterklaasgebeuren inhoudt. Het is geweldig om te zien hoe hij helemaal opgaat in het verhaal van het Sinterklaasjournaal, hoe leuk hij het vindt om zijn schoentje te zetten, hoe hard hij de liedjes al mee kan zingen en hoe blij hij is met gekregen Sinterklaas-chocolade en cadeautjes.

Favoriete boekjes
Elke avond lezen wij ons zoontje voor het slapengaan voor. In deze tijd kiest hij steeds vaker een boekje over Sinterklaas. Overigens hebben we in de zomermaanden ook Sinterklaas- en Kerstverhalen voorgelezen. Maar dat even terzijde…

Ik wil een aantal favoriete boekjes van ons zoontje met jullie delen. Ik ben benieuwd welke Sinterklaasverhalen jullie graag (voor)lezen of wellicht nog van vroeger hebben onthouden.

Sunna Borghuis en Ruth Hengeveld – Pietje, moet je plassen?
Inhoud van het boek: Thomas is vier en zindelijk, en dan mag hij eindelijk naar de Pietenschool! Daar heet iedereen Piet. Thomas dus ook, en zijn zus - die thuis gewoon Sophie heet - ook.
De juf vraagt of hij al helemaal zelf naar de wc kan. ‘Allang,’ antwoordt Pietje. Op school leert Pietje alles wat een echte Piet maar moet kunnen: pepernoten bakken, touwklimmen, cadeautjes inpakken. Pietje doet van alles, behalve naar de wc gaan. De juf begint zich zorgen te maken, maar Pietje hoeft echt niet naar de wc! Als hij bij het ophalen ‘Kak, poep, drol, mijn broek zit vol,’ zingt, vreest mama het ergste…

Een geweldig en hilarisch boek over zindelijkheid en Sinterklaas. Het staat vol leuke illustraties en het verhaal is superleuk om voor te lezen. Als we het boekje uithebben, wordt er standaard door ons zoontje gezongen “Kak, poep, drol…”

Ted van Lieshout en Philip Hopman – Boer Boris: Een paard voor Sinterklaas
Inhoud van het boek: Wie kun je het beste inschakelen als de schimmel van Sinterklaas van de trap is gevallen? Boer Boris natuurlijk! In een brief naar Boer Boris vraagt Sinterklaas of hij Knol een weekje mag lenen. Knol voelt zich vereerd en laat zich het dak op hijsen om zijn draf op de nok te oefenen. Maar dat valt vies tegen, want Knol blijkt hoogtevrees te hebben…
De boeken van Boer Boris zijn sowieso favoriet hier, dus het boek over Sinterklaas uit deze serie mag dan natuurlijk niet ontbreken in onze boekenkast. Het verhaal is erg leuk en de illustraties zijn een feestje om naar te kijken. Het blijft leuk om op elke pagina op zoek te gaan naar het muisje en het mereltje.

Van Hoorne – Fien & Teun spelen Sinterklaas en Pietje
Inhoud van het boek: Hoera, Sinterklaas is in het land! Fien en Teun mogen vanavond hun schoen zetten. Ze kunnen bijna niet wachten tot het zover is. Ze spelen dat ze Sinterklaas en Pietje zijn. Ze pakken cadeautjes in, strooien met pepernoten en vullen de schoenen van papa en mama met echte nepcadeaus. Zo gaat de tijd heel snel voorbij! Zou de Sint ook iets in de klompjes van Fien en Teun stoppen?
Dit boek uit de Fien en Teun-collectie is heel gevarieerd. Er staan recepten, verhaaltjes, knutseltips en liedjes in, die allemaal geïllustreerd worden door bijpassende afbeeldingen. Heel leuk om samen met je peuter of kleuter door te werken.

Monica Maas – Bobbi viert Sinterklaas
Monica Maas – Bobbi zet zijn schoen
Inhoud van de boeken: De periode waarin Sinterklaas in het land is, is misschien wel de spannendste tijd van het jaar voor veel peuters en kleuters. Ook Bobbi vindt het reuzespannend dat hij zijn schoen mag zetten en dat hij Sinterklaas en de Pieten gaat zien in een optocht. Zou Bobbi ook nog wat lekkers krijgen?
In de Bobbi-serie bestaan er twee boekjes over Sinterklaas. ‘Bobbi viert Sinterklaas’ is de oudste van de twee. Daarin wordt onder meer nog gesproken over “zwarte Piet”. Dat is in de tweede variant ‘Bobbi zet zijn schoen’ verdwenen. Beide boekjes zijn leuk om voor te lezen en kennen een eigen verhaal. Het eerste boekje gaat vooral over de intocht, terwijl het tweede boekje zich meer focust op het schoenzetten. Je kunt ze allebei prima voorlezen in deze gezellige Sinterklaastijd.