Overslaan en naar de inhoud gaan

Voorspelbaarheid van een verhaal

In deze coronatijd waarin we leven, lees ik nog meer dan normaal. De teller staat inmiddels op 192 boeken en we hebben nog twee maanden te gaan. In deze laatste maanden van 2020 zullen we weer meer thuis zijn dan voorheen, waardoor ik op een recordaantal gelezen boeken in één jaar uit zal komen. Ik ben benieuwd welk aantal ik op 31 december bereikt heb…

Ik wissel graag af tussen genres met het lezen. Ik heb een aantal favoriete genres (romans, thrillers en kinderboeken), maar voor mijn boekenblog vraag ik ook wel eens een heel ander genre aan… ter afwisseling en om ook uit mijn comfortzone op leesgebied te stappen.

Storend of niet?
Ik merk dat ik dit jaar veel (feelgood) romans heb gelezen. Heerlijk om in zo’n boek weg te duiken en even niet aan dit bizarre jaar te denken. Ik merk alleen dat die verhalen soms vrij voorspelbaar verlopen. Als je bijvoorbeeld een Jill Mansell-boek leest, weet je vaak na een paar hoofdstukken al welke personages uiteindelijk bij elkaar komen. Dat weet je als je aan zo’n boek begint. Ik verwerk dat vaak ook in mijn recensies.

Hoe komt het toch dat de voorspelbaarheid van een verhaal er de ene keer voor zorgt dat ik dat een minpuntje aan een verhaal vind en de andere keer juist niet. Zo las ik laatst de Single-serie van Petra Kruijt. In het eerste deel vond ik het helemaal niet erg dat verhaal redelijk voorspelbaar verliep, terwijl ik dat in het tweede deel wel wat storend vond. Nu had ik meer met het personage uit ‘Een jaar single’ dan uit ‘Eeuwig single’. Wellicht dat dat een rol erbij speelde…

Hoe ervaren jullie dat? Vind je het erg als een verhaal (redelijk) voorspelbaar verloopt of juist niet? En zit daarbij nog verschil binnen genres? Bij een thriller wil ik bijvoorbeeld graag verrast worden. Ik ga als het ware mee op zoektocht naar de dader(s). Ik vind het dan aan de ene kant heerlijk als ik op het verkeerde been gezet wordt en aan de andere kant vind ik het ook leuk als ik de juiste dader gevonden heb voordat ze dat in het boek ontdekt hebben. Hoe wispelturig kun je als lezer zijn hè?!