Overslaan en naar de inhoud gaan

Wiep-Fenna de Jong – Misstappen

In een schattig en leuk dorpje wonen de verwende Maria, de tobberige Leonie en de zweverige Willemien. Ze hebben elk hun eigen zorgen, problemen en geheimen, waarmee ze goed proberen te leven.

Elk jaar vindt er een dorpsfeest plaats. Daar gaan de vrouwen altijd naartoe. Dit jaar besluiten ze – na het nuttigen van allerlei dranken – om een dagtocht te gaan lopen in de Highlands van Schotland. Ze hebben er alle drie hun eigen reden voor waarom ze dit willen doen. Een vriendin van Leonie – Liz uit Engeland – gaat met hen mee.

De dagtocht blijkt geen gemakkelijke tocht te zijn. De vrouwen komen in zwaar weer terecht, waardoor het wandelen een stuk lastiger wordt. Dat zorgt ervoor dat de verhoudingen onderling aan veranderingen onderhevig zijn. Hoe loopt dit af?

‘Misstappen’ begint met een korte proloog, die enkele vragen voor de lezer oproept. Wiep-Fenna de Jong zorgt daarmee dat je meteen goed in het verhaal zit. Na slechts één pagina ben je al benieuwd wat er precies aan de hand is en wie de personages uit de proloog zijn. En gelukkig verslapt het verhaal daarna niet.

In een vlotte schrijfstijl vervolgt de auteur het verhaal. Ze wisselt het verhaalperspectief tussen de drie personages af: Maria, Leonie en Willemien. Elk van hen is een paar hoofdstukken in de ik-vorm aan het woord, waarna een van de anderen het overneemt. Doordat de auteur telkens voorafgaand aan de hoofdstukken aangeeft wie de ik-persoon is, is het allemaal goed te volgen. Op deze manier leer je de drie vrouwen goed kennen en kun je hun gevoelens en gedachten meelezen. Knap hoe De Jong dat voor elkaar heeft gekregen.

De hoofdpersonages uit ‘Misstappen’ komen herkenbaar over. Het zijn vrouwen die je zomaar op straat tegen kunt komen of die je wellicht in je familie- of vriendenkring hebt. Dat maakt het een heerlijk boek om te lezen. De verrassende ontknoping op het einde werkt daaraan mee.

Auteur: Wiep-Fenna de Jong
Titel: Misstappen
Genre: Roman
Aantal pagina's: 341
Uitgeverij: Elikser Uitgeverij
ISBN: 9789089546319