Overslaan en naar de inhoud gaan

Wim Daniëls – Houdoe

‘Houdoe’ is bij herhaling gekozen tot het populairste Brabantse woord. Het rukt inmiddels ook op in de rest van Nederland en staat alweer een aantal jaren in de Dikke van Dale. Het woord wordt steeds populairder, ondanks dat dialecten steeds meer onder druk lijken te staan. Waar komt dit Brabantse woord eigenlijk vandaan? En hoe komt het dat zoveel mensen dit woord in hun hart hebben gesloten?

Taalkundige Wim Daniëls heeft inmiddels al veel boeken over taal op zijn naam staan. Zijn nieuwste boek heet ‘Houdoe’ en gaat over een woord dat ik zelf heel regelmatig gebruik als Brabantse. Mijn nieuwsgierigheid was meteen gewekt toen ik las dat dit boek zou verschijnen.

Na een leuke, korte inleiding gaat Daniëls verder in op dé afscheidsgroet van Brabant. Hij legt onder meer uit waar het woord vandaan komt, hoe het de rest van Nederland verovert heeft, wat het met het populairste pretpark van ons land te maken heeft en hoe het in verhouding staat met andere afscheidsgroeten. De auteur heeft een prettige en toegankelijke schrijfstijl, waardoor het voor iedereen goed te volgen is en waardoor je regelmatig aan het lachen bent. Doordat ik Daniëls al een aantal keer heb zien optreden in het theater, hoor ik hem de uitleg gewoon geven. Zoals hij zijn stukken schrijft, zo vertelt hij het ook in het theater. Heerlijk!

Daniëls gebruikt in zijn boek ‘Houdoe’ korte hoofdstukken. Dit zorgt ervoor dat je gemakkelijk een aantal stukken uit het boek tussendoor kan lezen. Het boek is niet alleen voor Brabanders leuk om te lezen; heel Nederland kan genieten van de uitleg rondom hét Brabantse woord. Houdoe en bedankt!

Auteur: Wim Daniëls
Titel: Houdoe
Genre: Non-fictie
Aantal pagina's: 160
Uitgeverij: Thomas Rap
ISBN: 9789400402836