Overslaan en naar de inhoud gaan

Wim Daniëls – Komkomma

Tijdens de radioprogramma’s ‘Spijkers met Koppen’ en ‘Klare Taal’ en in kranten becommentarieert Wim Daniëls op zijn eigen wijze nieuwsfeiten en dagelijkse taal in de media. Dat varieert van vreemde uitdrukkingen, namen van ministers, gewone woorden en uitspraken van bekende mensen.

In ‘Komkomma’ ontkomt haast niemand aan het scherpe oog van Daniëls. Zo vertelt hij over een kassajongen die niet meet wat perziken zijn; gaat hij in op het ietwat vreemde woordje “straks”; en komt hij tot de ontdekking dat het Blue Band-witbrood voor een deel uit houtsnippers bestaat.

Vorige week bezochten mijn man en ik de theatervoorstelling ‘Associaties’ van Wim Daniëls. Dat was een geweldige voorstelling vol leuke woord- en taalgrapjes. Hij sprak af en toe erg vlug en met een Brabantse tongval, maar het was allemaal prima te volgen. Waar ik wel erg benieuwd naar werd, was of mensen boven de rivieren het ook allemaal zouden begrijpen. Na afloop kocht ik twee boeken met columns van hem: ‘Komkomma’ en ‘Gnoeg is gnoeg’.

De columns zijn ook hartstikke leuk om te lezen. Grappig om te zien welke taalvoorbeelden hij in zijn show gebruikt heeft, zoals de kassajongen met de perziken. Het winkelen bij de Albert Heijn vormde een soort rode draad in zijn voorstelling. Daarom is dat stukje zo goed blijven hangen. Daniëls schrijft op sprankelende en humoristische wijze over (taal)zaken die hem zijn opgevallen. Als taalliefhebber is dat heerlijk om te lezen. Ideaal boekje om lekker tussendoor te lezen of om aan iemand cadeau te doen.

Auteur: Wim Daniëls
Titel: Komkomma
Genre: Non-fictie
Aantal pagina's: 176
Uitgeverij: Thomas Rap
ISBN: 9789400403710