Overslaan en naar de inhoud gaan

Yeva Skaljetska – Yeva’s dagboek

Als Yeva op een vroege ochtend in maart wakker wordt van het geluid van geweerschoten, weet ze dat haar huis in Charkiv niet meer veilig is. In de vochtige, kleine kelder waar ze met haar oma moet schuilen, besluit ze haar verhaal op te schrijven.

Na een korte introductie hoe het leven van Yeva Skaljetska was voordat de oorlog uitbrak, neemt het 12-jarige meisje je mee in de enge en verschrikkelijke wereld waarin ze terecht is gekomen. Aan de ene kant wordt ze daarmee meteen een stuk volwassener en aan de andere kant is ze echt nog een kind van 12 jaar. Dat merk je bijvoorbeeld aan het gegeven dat ze haar knuffel mist die altijd op haar bed lag. Je (moeder)hart wordt meteen geraakt als je die passage leest.

Yeva heeft al vrij snel de beslissing genomen om alles wat ze meemaakt op te schrijven in haar dagboek. In ‘Yeva’s dagboek’ lees je niet alleen deze fragmenten. Er worden ook gedeelten uit whats app-gesprekken met vrienden gedeeld en er staan foto’s tussen. Daardoor wordt het nog duidelijker voor de lezer wie Yeva is en wat ze heeft meegemaakt. Dat staat overigens in schril contrast met hoe het voor Yeva, haar oma en alle andere mensen uit Oekraïne is geweest (en nu nog steeds is). Het is knap hoe dit jonge meisje haar verhaal op papier heeft weten te zetten en hoe moedig ze is samen met haar oma. Je gunt haar een mooi leven toe… zonder oorlog!

Het verhaal van ‘Yeva’s dagboek’ leest vlot en grijpt je aan. Niemand zou moeten leven met oorlog, zeker kinderen niet. Wat voor blijvende gevolgen zal deze oorlog voor ze hebben? Hoe lang moet deze oorlog nog duren? En zullen ze allemaal ooit nog terugkeren naar Oekraïne? Dit boek raakt je enorm en blijft nog lang in je hoofdrondspoken nadat je het hebt uitgelezen. Je kunt alleen maar hopen dat de grootste wens van Yeva en haar klasgenootjes uitkomt: een leven vol vrede! Kinderen van 12 jaar zouden andere wensen moeten hebben dan dit… Dat heeft me echt enorm geraakt.

Auteur: Yeva Skaljetska
Titel: Yeva’s dagboek
Genre: Non-fictie
Aantal pagina's: 248
Uitgeverij: Xander Uitgevers
ISBN: 9789401618076