Yvonne van Emmerik – Pinda’s in de koffiefilter

Vera’s oma is ernstig ziek. Soms herkent ze Vera nog, maar soms weet ze niet meer dat Vera haar kleindochter is. Op die momenten denkt haar oma dat ze zelf een klein meisje is. Dat levert af en toe gekke situaties op.

Vera’s opa kan de zorg voor zijn vrouw niet meer aan, en daarom wordt oma naar een verzorgingstehuis gebracht. Vera gaat regelmatig met haar vriendin Mirjam op bezoek. In het tehuis is namelijk van alles te beleven…

Toen ik op de basisschool zat, kwam er op een dag een auteur op bezoek. Ik vond lezen en schrijven toen al leuk, dus ik vond het geweldig om een échte schrijfster te ontmoeten. Yvonne van Emmerik vertelde over haar nog uit te komen boek ‘Pinda’s in de koffiefilter’ en wij mochten allemaal vragen stellen. Nadat het boek verschenen was, kreeg iedereen uit de klas een exemplaar. Een van onze invaljuffen had zelfs een rolletje in het boek gekregen. Dat is me altijd bijgebleven.

Het verhaal uit ‘Pinda’s in de koffiefilter’ is mooi en droevig tegelijkertijd. In duidelijke taal voor kinderen legt Van Emmerik uit wat dementie inhoudt. Wat betekent het als je oma (of opa) niet meer weet wie je bent? Hoe komt het dat zij (of hij) ineens weer alles van vroeger weet? Naast deze leerzame stukken vinden er ook mooie momenten in het boek plaats. Vera leert nieuwe dingen over haar oma en over haarzelf. De passages die op de basisschool afspelen, zullen herkenbaar zijn voor de jonge lezers.

Mocht je met dementie te maken krijgen en wil je dat op een duidelijke manier aan kinderen uitleggen, dan is ‘Pinda’s in de koffiefilter’ een aanrader. Het boek maakte op de basisschool indruk op me. Ik vond het leuk om het weer eens te herlezen.

Auteur: Yvonne van Emmerik
Titel: Pinda’s in de koffiefilter
Genre: Jeugdboek
Aantal pagina's: 109
Uitgeverij: Lannoo
ISBN: 9789020924848

Deel dit artikel:

Reactie toevoegen

Plain text

  • Geen HTML toegestaan.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Each email address will be obfuscated in a human readable fashion or, if JavaScript is enabled, replaced with a spam resistent clickable link. Email addresses will get the default web form unless specified. If replacement text (a persons name) is required a webform is also required. Separate each part with the "|" pipe symbol. Replace spaces in names with "_".
  • E-mail- en internetadressen worden automatisch aanklikbaar.
CAPTCHA
Deze vraag is bedoeld om te testen of je wel of geen spamrobot bent.