Overslaan en naar de inhoud gaan

Zin in Feelgood: van books&baby’s tot bijzondere voorspellingen

Donderdag 3 juni vond digitaal het Zin in Feelgood-event plaats. In totaal mochten 300 lezers bij dit online evenement aanwezig zijn, waarvan de helft een fysieke goodiebag kreeg en de andere helft een digitaal boek. Ik had het geluk om én bij het evenement aanwezig te mogen zijn én om een fysieke goodiebag (bestaande uit twee boeken, een tijdschrift, een boekenlegger met handtekening van Tamara Haagmans en wat lekkers) te ontvangen.

Books and baby’s
Het evenement werd door Cindy Pieterse aan elkaar gepraat. Dat deed ze in een gezellig, bloemrijk decor. Als eerste zagen we een filmpje over “Giving birth to a baby and a book”, waarin Marloes Berghege en Lisette Jonkman met elkaar in gesprek gingen. Marloes is in mei van haar tweede dochtertje bevallen en Lisette zal in de zomer van haar eerste zoontje bevallen. Daarnaast brengen de auteurs dit jaar één of meerdere boeken uit bij Luitingh-Sijthoff. In juni verschijnt de digitale reeks ‘De koffiesalon’ van Berghege en richting de feestdagen zal ‘De langste kerst ooit’ van Jonkman verschijnen. Naar zowel de serie als het kerstboek kijk ik al uit!
De dames namen een aantal stellingen met elkaar door, waardoor de aanwezigen ze nog wat beter konden leren kennen. Zo gaven ze beide een voorkeur aan “bevallen van een boek” en vonden ze de babynaam verzinnen makkelijker dan de titel van een boek.

In de studio bij Cindy waren Marjoleine Tel en Karin Quint aanwezig; twee nieuwe auteurs bij Luiting-Sijthoff. Van Tel is dit jaar het eerste deel uit de driedelige serie ‘Campinggeluk’ verschenen; van Quint verschijnt deze maand haar debuutroman ‘Het koetshuis’. Hun kledingcombinaties waren door hun lezers uitgekozen. Op Facebook hadden ze negen combinaties neergezet en de kledingsets die ze nu aanhadden, waren favoriet.
Aan de hand van een aantal stellingen leerden we de auteurs beter kennen. Zo bleek Karin geen nachtuil te zijn en Marjoleine wel. Beide dames hadden de zomer niet als hun favoriete seizoen; voor Marjoleine was dat de herfst en voor Karin de winter. Wat ze onder meer met elkaar gemeen hadden, was dat ze geloofden in liefde op het eerste gezicht en dat ze bij voorkeur niet in Nederland op vakantie gingen.

Feelgood-schrijfwedstrijd
Tussendoor voorspelde Madame Ouija (oftewel: auteur Tamara Haagmans) de toekomst voor een aantal medewerkers van de uitgeverij én voor alle aanwezigen van het evenement. We moesten allemaal een vraag in gedachten nemen… en het antwoord was voor iedereen: “Misschien!” Het was in ieder geval hilarisch om te zien.

De waarzegster noemde ook even kort de Feelgood-schrijfwedstrijd die eraan komt, waar Cindy wat extra uitleg over gaf. Auteur Marja West (ook wel bekend onder het pseudoniem Anna Thomas) gaf een aantal schrijftips voor degenen die mee wilden doen aan de wedstrijd. Zo raadde ze aan om van je personages échte personages te maken, die zowel goede als slechte eigenschappen hebben. Ze vertelde dat elke zin ertoe doet, dat je niet zomaar iets uit de lucht moet laten vallen en dat je je personages geen zinloze handelingen moet laten plegen. Ze omschreef het als volgt: “Een boek is als kralenketting, waarin elke kraal een vaste plek heeft.”

De laatste auteur die aan het woord kwam, was Chantal Claassen. Dit jaar verscheen haar debuut ‘Flessenpost’, waarover ze een korte omschrijving gaf. Ze had nog een kleine scoop voor ons: volgend jaar maart verschijnt de opvolger van dit boek getiteld ‘Briefpost’. Haar debuutroman zat in de goodiebag, dus die konden we allemaal lekker gaan lezen.

Het Zin in Feelgood-event eindigde met een quiz, waarbij de winnares een boekenpakket met zes boeken won. De vragen gingen onder andere over de auteurs die bij het evenement aanwezig waren. Ik heb niet gewonnen, maar dat mocht de pret niet drukken. Ik heb een hele leuke avond gehad, ik heb weer een aantal boeken op mijn (lange) nog-te-lezen-lijstje gezet én ik heb vooral om Tamara Haagmans enorm moeten lachen. Ook al ging het er soms wat snel aan toe; het was heerlijk om op deze manier toch in contact te kunnen treden met auteurs. Hopelijk kan het de volgende keer live zijn!